TUZLARIJE - BILTEN TK

06.05.2010.
Vlada TK
Prihvaćena Informacija o privatizaciji komunalnih preduzeća

Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila dopunjenu Informaciju Kantonalne agencije za privatizaciju o realizaciji Zaključka Skupštine Tuzlanskog kantona. Zaključak se odnosi na Informaciju o privatizaciji komunalnih preduzeća te aktivnostima koje se vode u cilju zaštite javnih dobara.



U Informaciji je ponovo ukazano na činjenicu da su, do privatizacije, koja je u ovim preuduzećima okončana 2001. godine, javna dobra i dobra u općoj upotrebi bila evidentirana u okviru ukupne imovine odnosno nisu bila iskazivana kao poseban vid imovine. U slučajevima u kojima su općine proglasile javna dobra prije privatizacije ta je imovina i isknjižena i nije bila predmet privatizacije.

U jednom broju slučajeva općinska vijeća su naknadno, nakon privatizacije, donosila odluke o javnim dobrima odnosno dobrima u općoj upotrebi. U cilju zaštite tih dobara u proteklom periodu vođene su brojene aktivnosti posebno u općinama Tuzla, Gradačac i Živinice. Utvrđene su obaveze preduzećima da identifikuju javna dobra i dobra u općoj upotrebi, te da njihovu vrijednost isknjiže i dostave nove početne bilanse i programe privatizacije. Preduzeća također moraju Agenciji dostaviti i dokumentacionu osnovu kao dokaz isknjižavanja vrijednosti javnih dobara i dobara u općoj upotrebi, te dokaz o promjeni upisa vlasništva u zemljišnim knjigama na dan sačinjavanja bilansa.

Upravo u tom dijelu se i javljaju brojne poteškoće jer preduzeća ne dostavljaju valjanu dokumentaciju te je u Informaciji Agencije za privatizaciju ponovo naglašeno da isknjižavanje vrijednosti dobara u općoj upotrebi ne predstavlja puko ispravljanje podataka u knjigovodstvenoj evidenciji.

Naprotiv, radi se o poslovnoj odluci čija će realizacija za posljedicu imati preuzimanje i prava i obaveza, koje će proisteći iz ovog pravnog posla. To se odnosi na titulara koji ima obavezu starati se da se dobra adekvatno održavaju i osiguraju od štetnih posljedica i uticaja, vodeći računa o sigurnosti gdje je to posebno bitno, kao i obavezu vođenja evidencije dobara, ali i korisnika koji ima pravo i obavezu koristiti dobra sa pažnjom dobrog pivrednika odnosno plaćati nadoknadu za korištenje.

Dopunjena Informacija će biti proslijeđena Skupštini Kantona na ponovno razmatranje.

Priredio(la): S.M.