TUZLARIJE - BILTEN TK

07.05.2010.
Posjeta Kantonalnom savezu antifašista i boraca NOR-a


U povodu predstojećeg Dana pobjede nad fašizmom premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić, ministar za boračka pitanja Bahrija Mehurić i ministar za rad i socijalnu politiku Faruk Vikalo danas su posjetili Kantonali savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini Tuzla. Sa članovima UO ovog saveza razgovarano je o radu Saveza, rezultatima i planovima za naredni period ali i problemima sa kojima se suočavaju.



Kako je istakao predsjednik Saveza Božo Novaković ovaj Savez čini 13 općinskih organizacija sa oko 600 članova. Nažalost, veliki broj članova živi u teškim uslovima jer nemaju penziju, a oko 260 članova je nepokretno i vezano za postelju.

Gospodin Novaković je naglasio da Savez antifašista i boraca NOR-a Tuzlanskog kantona ima izuzetno dobru saradnju sa vlastima Tuzlanskog kantona kako kroz redovnu podršku za rad ovog Saveza tako i kroz druge oblike pomoći. Zahvaljujući toj podršci ovaj Savez je i najaktivniji u okviru Saveza Bosne i Hercegovine rečeno je danas.

Osim, toga, ahvaljujući razumijevanju Ministarstva za boračka pitanja u prošloj godini iz Budžeta Tuzlanskog kantona izdvojena su i sredstva za obnovu jednog broja spomenika iz narodno-oslobodilačkog rata 1941-1945.



„Mi u Tuzlanskom kantonu imamo više od 186 objekata iz 2. svjetskog rata od čega je veliki broj spomenika. 50% tih objekata je uništeno. Nažalost, mi sami ne možemo obnoviti ove spomenike“ istakao je gospodin Novaković naglašavajući potrebu da se lokalne zajednice uključe u obnovu ovih spomenika.

„Izuzetno mi je drago što sam danas u prilici susresti se s vama i pružiti vam, i na ovaj način podršku u onome što radite. Antifašizam je jedna od naših najvrjednijih tekovina i svi mi kojima je cilj očuvanje i jačanje naše države tu tekovinu moramo čuvati. Vaša uloga u njegovanju antifašizma je vrlo značajna i mi se nadamo da će vam u tim vašim nastojanjima pomoći podrška Vlade Tuzlanskog kantona koja će i ove godine iznositi nešto više od 30 000 KM“ istakao je premijer Mujić.

Ministar Bahrija Mehurić je naglasio da je Tuzlanski kanton svih ovih godina posvećivao dužnu pažnju zbrinjavanju boračke populacije o čemu govori i nivo izdvojenih sredstava.

„S druge strane uvijek smo imali razumijevanje boračkih udruženja za situacije kakvu smo imali prošle godine kada je bilo manje sredstava. Siguran sam da ćemo takav nivo saradnje koji podrazumijeva obostrano razumijevanje, a koje imamo i sa ovim Savezom i sa kantonalnim boračkim savezima proisteklim iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata biti nastavljena“ istakao je ministar Mehurić.

Ministar Faruk Vikalo je također istakao da je ovo Ministarstvo u više navrata pružalo podršku najugroženijim članovima Saveza antifašista i boraca NOR-a i da će to činiti i u ubuduće.

Premijer Mujić danas je iskoristio priliku da svim članovima Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata kao i svim građanim Tuzlanskog kantona uputi čestitke u povodu predstojećeg 9. maja Dana pobjede nad fašizmom.

Odjeljenje za informisanje