TUZLARIJE - BILTEN TK

09.05.2010.
Međunarodni aerodrom Tuzla
Prevezeno 3.909 putnika, ostvaren gubitak 325 hiljada KM


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o poslovanju javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o Živinice za 2009. godinu, Plan poslovanja Aerodroma za 2010. godinu, te Izvještja o radu za prošlu i Plan rada za ovu godinu Nadzornog odbora ovog Javnog preduzeća.

Aerodrom Tuzla je u prošloj godini poslovao u izuzetno složenim uslovima, a koji su bili uslovljeni nedovoljnom tehničkom i kadrovskom opremljenošću te uticajem ekonomske krize.

Bez obzira na to Aerodrom je ostvario značajno povećanje vlastitih prihoda. To je postignuto otvaranjem tranzitne linije Sarajevo-Tuzla-Frankfurt-Tuzla-Sarajevo, linije Tuzla-Istanbul-Tuzla i ugovaranjem turističkih aranžmana za Antaliju.

U prošloj godini ukupno je prevezeno 3.909 putnika, a u teretenom saobraćaju prevezeno je 78.435 kg roba. Značajniji obim poslova uzrokovao je i povećanje troškova operativne djelatnosti. Tako su rashodi u prošloj godini bili veći u odnosu na rashode 2008. godine.

Iako su troškovi u prošloj godini bili za 6% manji u odnosu na planirane, ostvaren je gubitak u poslovanju od 325.599 KM od čega troškovi amortizacije iznose 161.621 KM.

Plan poslovanja Aerodroma za 2010. godinu usmjeren je na razvoj saobraćaja, tehničko i kadrovsko opremanje, pripreme za obezbjeđenje uslova za strateško partnerstvo i plan finansijskog poslovanja.

Vrlo značajan momenat ovog Plana je tehničko opremanje aerodroma za prihvat i opremu zrakoplova, održavanje manevarskih površina i opreme za protivpožarnu sigurnosti. Minimalna sredstva neophodna za nabavku opreme je 700.000 KM. Ukoliko sredstva ne budu mogla biti obezbijeđena kao podrška iz budžeta Kantona i Federacije planirano je da se obezbijede kroz kreditno zaduženje.

U ovoj godini planirano je da Međunarodni aerodorm Tuzla ostvari 459.794 KM od saobraćaja, a prvenstveno od putničkog saobraćaja na liniji Tuzla-Dubai-Tuzla, realizaciji projekta „Ljeto 2010“ te opsluživanju hodočasnika na relaciji Tuzla-Medina-Tuzla.

Priredio(la): S.M.