TUZLARIJE - BILTEN TK

13.05.2010.
IO Balkanski kongres za procese mineralnih sirovina
Premijer Mujić podržao organizaciju Kongresa za procese mineralnih sirovina

Premijer Tuzlanskog kantona danas se susreo sa delegacijom IO Balkanskog kongresa za procese mineralnih sirovina, koju je predvodio predsjednik, profesor Onal Guven.



Delegacija ovog Kongresa nalazi se u posjeti Bosni i Hercgovini, koja se kandidovala za organizaciju Balkanskog kongresa 2011. godine, kako bi sagledala uslove u nekoliko gradova kandidata. Jedan od gradova-kandidata za organizaciju ovog Naučnog skupa je i Tuzla.
Premijer Mujić je gostima zaželio dobrodošlicu u Tuzlanski kanton i izrazio nadu da su domaćini sa Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli uspješno prezentirali mogućnosti i potencijale ovog područja.

„Izuzetno nam je drago što je Bosna i Hercegovina dobila organizaciju ovog prestižnog skupa. Kada govorimo o mineralnim sirovinama, njihovom izučavanju i eksploataciji, Tuzla i Tuzlanski kanton bez sumnje imaju šta pokazati i siguran sam da je ovo pravi prostor za organizaciju ovog Skupa. Vlada Tuzlanskog kantona će pružiti punu podršku kako bi Balkanski kongres za procese mineranih sirovina bio organizovan na nivou koji se očekuje„ istakao je premijer Mujić.

Članovi IO Balkanskog kongresa za proces mineralnih sirovina profesor Guven, potom profesori Dušan Salatić i Nebojša Andrić danas su izrazili zadovoljstvo onim što su imali priliku vidjeti tokom boravka u Tuzli odnosno Tuzlanskom kantonu.
Već danas su potvrdili da će se naredni Balkanski kongres održati u Tuzli.
Istaknuto je da ovaj Skup, iako nosi naziv Balkanski, ustvari predstavlja skup na svjetskom nivou, jer se naredne godine na njemu očekuje oko 400 stručnjaka iz cijelog svijeta.
U ime Bosne i Hercegovine nosilac organizacije će biti Rudarsko-geološko-građevinski fakultet, Univerziteta u Tuzli, uz podršku Rudarskog fakulteta iz Prijedora, koju je i prilikom današnjeg susreta potvrdio profesor Miroslav Glušac.
Predstavnici RGGF-a Tuzla, dekan Abdulah Bašić, te profesori Nedžad Alić, Rejhana Dervišević i Salko Bukvarević zahvalili su se na podršci i časti koja im je ukazana odlukom da se Balkanski kongrs za procese mineralnih sirovina naredne godine održi u Tuzli.
„Ovo je veliki izazov za naš Fakultet, ali sam siguran da ćemo opravdati ukazano povjerenje“ istakao je profesor Bašić.

Priredio(la): S.M.