TUZLARIJE - BILTEN TK

13.05.2010.
Susret premijera Mujića sa ambasadorom Rexhepijem


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić danas se susreo sa makedonskim ambasadorom u BiH NJ.E. Ramijem Rexhepijem.



Ambasador Rexhepi je ovu dužnost preuzeo u januaru 2010. godine i kako je istakao od samog početka značajnu pažnju poklanja obilasku svih važnijih centara u Bosni i Hercegovini. Cilj je upoznavanje sa prilikama u našoj zemlji i unapređenje saradnje sa institucijama na svim nivoima vlasti.

„Bosna i Hercegovina je naš veliki prijatelj i najbolja potvrda tome je činjenica da mi nemamo otvorenih političkih pitanja. Saradnja koju imamo u mnogim sferama života je dobra, ali ima i mnogo prostora za njeno unapređenje.
Tu prvenstveno mislim na ekonomiju koja je ključna. Robna razmjena između naše dvije države na godišnjem nivou je oko 150 miliona eura i smatram da to nije dovoljno. Mnogo je bosanskohercegovačkih proizvoda koji imaju svoje mjesto na makedonskom tržišu, a vidim i da u Bosni i Hercegovini ima itekako prostora za plasman makedonskih roba“ istakao je ambasador Rexhepi.
Uz riječi dobrodošlice premijer Mujić se složio da je ekonomska odnosno privredna saradnja osnova za unapređenje odnosa i u svim drugim sektorima, a posebno u oblasti kulture i obrazovanja.

„Veze koje imamo još iz zajedničke države dobar su preduslov za jačanje naših odnosa.
Tuzlanski kanton ima ogromne potencijale upravo za unapređenje robne razmjene između Makedonije i Bosne i Hercegovine. Saradnja koju Ambasada Makedonije na ovaj način uspostavlja sa vlastima na svim nivoima u BiH sigurno će rezultirati još boljom institucionalnom podrškom privrednicima da se povezuju i sarađuju“ istakao je premijer Mujić.

Ambasador Rexhepi je najavio da će sredinom juna ove godine u Skoplju biti održan bosanskohercegovačko-makedonski poslovni forum, a organiziraju ga ministarstva vanjskih poslova i privredne komore dviju zemalja. Na ovom forumu se očekuje prisustvo oko 100 privrednika iz Bosne i Hrercegovine i kako je danas istaknuto bit će to snažan poticaj unapređenju saradnje naše dvije zemlje.
Tokom današnjeg susreta izraženo je i zadovoljstvo napretkom koji su i Makedonija i Bosna i Hercegovina postigle u približavanju euroatlantskim integracijama, a ambasador Rexhepi je grđanima Bosne i Hercegovine zaželio da što prije dobiju viznu liberalizaciju.

Odjeljenje za informisanje