TUZLARIJE - BILTEN TK

13.05.2010.
Vlada TK
Utvrđen Prijedlog Zakona o sportu TK

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvdila Prijedlog Zakona o sportu Tuzlanskog kantona.

Prijedlogom je sport definisan kao djelatnost od javnog interesa u Kantonu i općinama. Kanton ostvaruje javni interes u sportu kroz obezbjeđenje sredstava za ostvarivanje programa u oblasti sporta Kantona, podstiče i obezbjeđuje uslove za obavljanje i razvoj sportskih djelatnosti Kantona, planira, sufinansira izgradnju i kotroloiše namjensko korištenje javnih sportskih objekata od kantonalnog značaja, inicira, utvrđuje i provodi stimulativnu poreznu politiku kojom se podstiče razvoj sporta u Kantonu.
Općine ostvaruju javni interes u sportu stvaranjem uslova za zadovoljavanje lokalnih potreba građana u oblasti sporta i sportske rekreacije i to kroz programiranje i planiranje razvoja sporta i sportske rekreacije na području općine, obezbjeđuje sredstva za ostvarivanje Godišnjeg programa razvoja sporta općine, podstiče i obezbjeđuje uslove za odvijanje i razvoj sporta na području općine, planira, izgrađuje, održava i kontroliše namjensko korištenje javnih objekata za sport i sportsku rekreaciju na području općine.
Ovim zakonom se između ostalog reguliše i način odnosno oblik organizovanja pravnih osoba u oblasti sporta, djelatnosti pravnih osoba, sportski savezi, način organizacije i njihova nadležnost, potom status sportista, zdravstvena zaštita u sportu i antidoping kontroli.
Zakon tretira i ciljeve sportskih takmičenja, sistem i uslove organizovanja takmičenja, njihova organizacija sa preporukama Evropske konvencije o suzbijanju nasilja i nedoličnog ponašanja gledalaca na sportskim priredbama.
Jedna od novina u odnosu na nacrt Zakona koji je bio u javnoj raspravi jesu školska sportska društva koja će se formirati radi provođenja vannastavnih sportskih aktivnosti učenika osnovnih i srednjih škola Kantona. Školsko sportsko društvo neće imati status pravnog lice, a škole su dužne stvoriti uslove za rad školskog sportskog društva. Prijedlogom zakona je predviđeno i da se školska sportska društva općina mogu udružiti u školski sportski savez kantona koji će organizovati sistem školskih takmičenja i drugih vidova školskog sporta na nivou Kantona.
Kada je u pitanju finansiranje sporta Prijedlog zakona o sportu Tuzlanskog kantona predviđa da se sportske organizacije finansiraju od članarina iz budžetskih sredstava kantona i općina na području kantona, iz donacija i sponzorstva pravnih i fizičkih osoba, iz prihoda od kamata i zakupnina, od igara na sreću, iz prihoda stečenih aktivnostima utvrđenim statutom sportske organizacije i drugih izvora.
Javni interes Kantona u oblasti sporta, ostvaruje se sufinansiranjem iz sredstava Budžeta Kantona, a općine će, u skladu sa svojim odlukama, iz općinskih budžeta finansirati sportske programe putem javnog poziva na svom području, na taj način ostvarujući javni interes općine.
Zakonom je predviđeno da se pravnim i fizičkim osoba koje ulažu sredstva za razvoj sporta, na uložena sredstva priznaju se poreske olakšice u skladu sa zakonima Federacije BiH i države BiH.

Priredio(la): S.M.