TUZLARIJE - BILTEN TK

11.05.2010.
Disciplinski centar za maloljetnike TK
Održani radni sastanci sa predstavnicima institucija koje se bave maloljetničkom delikvencijom


U Javnoj ustanovi Disciplinski centar za maloljetnike Tuzlanskog kantona proteklih dana održani su sastanci sa predstavnicima ključnih institucija uključenim u rješavanje problema maloljetničke delikvencije na području Tuzlanskog kantona.



Prvom sastanku, koji je održan u petak 07.05.2010. godine, prisustvovali su Jasminka Mijatović - ministrica pravosuđa i uprave TK, Šesenam Ćosić - glavni kantonalni tužilac, te predsjednici i postupajuće sudije za maloljetnike općinskih sudova sa područja TK, i predstavnici Odjela za borbu protiv maloljetničke delikvencije MUP-a TK.



Prisutni su se upoznali sa kapacitetima i organizacijom rada Disciplinskog centra za maloljetnike. Stručni tim Disciplinskog centra predstavio je kako će izgledati rad sa maloljetnicima koji odlukama sudova budu upućeni u Disciplinski centar. Osnovni cilj ovog sastanka je bio da se uspostavi dobra saradnja pravosudnih organa sa područja Tuzlanskog kantona sa Disciplinskim centrom kao novoosnovanom ustanovom za izvršenje odgojnih mjera prema maloljetnicima.



Drugi sastanak je održan u ponedjeljak 10.05.2010. godine sa predstavnicima centara za socijalni rad sa područja Tuzlanskog kantona, kao veoma važnim ustanovama koje su uključene u rješavanje problema maloljetničke delikvencije. Sastanku su uz predstavnike centara za socijalni rad prisustvovali i Faruk Vikalo - ministar za rad i socijalnu politiku TK i predstavnici Odjela za borbu protiv maloljetničke delikvencije MUP-a TK.



Razgovarano je o planiranim aktivnostima i ulogama svake od institucija u izvršenju odgojne mjere upućivanja u disciplinski centar za maloljetnike, kao i o aktivnostima na prevenciji maloljetničke delikvencije kao veoma važnom segmentu rada Disciplinskog centra. Na sastanku je istaknuta potreba za bliskom saradnjom centara za socijalni rad sa Disciplinskim centrom za maloljetnike, kao i nastojanje da se obezbjedi zajednička kontinuirana edukacija zaposlenih.

S.P.