TUZLARIJE - BILTEN TK

14.05.2010.
Prijem u Vladi TK
Ovogodišnji slogan Crvenog krsta: ˝Nije teško biti human˝


U povodu obilježavanja Svjetdkog dana Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca članovi Vlade Tulanskog kantona primili su danas u posjetu delegaciju kantonalne i opštinskih organizacija Crvenog krsta/križa.



Kako je istaknuto na današnjem sastanku Crveni krst/križ Tuzlanskog kantona je postao prepoznatljiva humanitarna organizacija koja uspješno koordinira aktivnosti 13 organizacija Crvenog krsta/križa koje djeluju na području našeg kantona i koje okupljaju preko 3000 volontera, te pružaju stalne i povremene usluge za oko 10.000 socijalno ugroženih građana.

Kao je istakao Sead Jamakosmanović, predsjednik kantonalne ogranizacije Crvenog krsta/križa TK „nažalost sve je više ljudi koji trebaju našu pomoć, međutim naši resursi su sve manji“. Iako funkcionira u teškim uslovima, jer neke od opština i institucija, odnosno preduzeća ne ispunjavaju svoju zakonsku obavezu kada je u pitanju finansiranje određenih aktivnosti Crvenog krsta/križa, ova humana organizacija nastoji da trudom i zalaganjem svojih članova nadomjesti finansijske nedostatke, istaknuto je na današnjem sastanku.

S druge strane istaknuto je priznanje Vladi Tuzlanskog kantona koja podrškom projektima Crvenog krsta/križa pokazuje osjetljivost za ulogu ove organizacije u bosanskohercegovačkom društvu.

Inače, osmi maj – Svjetski dan Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca se ove godine u Federaciji Bosne i Hercegovine obilježava pod sloganom „Nije teško biti human“, a jedna od tradicionalnih aktivnosti organizacije Crvenog krsta/križa jeste i organiziranje i animiranje građanstva za dobrovoljno davanje krvi.
Tim povodom Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona, Asim Musić, napomenuo je da će Vlada Tuzlanskog kantona predložiti da se u narednim Izmjenama i dopunama Zakona o taksama višestruki davaoci krvi oslobode plaćanja kantonalnih taksi.

Premijer Mujić je ovom prilikom, uz čestitke za Međunarodni dan Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, uputio riječi zahvalnosti svim aktivistima Crvenog krsta za ogroman doprinos koji svakodnevno daju u razvoju civilnog društva. Premijer Mujić je posebno značajnom istakao ulogu Crvenog krsta u promociji volonterskog rada među mladim ljudima.

U znak zahvalnosti za osjetljivost koju je Vlada Tuzlanskog kantona iskazala spram projekata ove humane organizacije predstavnici Crvenog krsta/križa su danas još članovima Vlade TK uručili značke Crvenog krsta/križa.

Današnjem sastanku je osim premijera Tuzlanskog kantona i Ministra zdravstva TK u ime Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovao i Ministar za rad i socijalnu politiku Faruk Vikalo, dok su u ime Crvenog krsta/križa sastanku prisustvovali Predsjednik i sekretar Kantonalne organizacija Crvenog krsta/križa, Sead Jamakosmanović i Jadranka Duraković, te sekretari i predstavnici opštinskih organizacija Crvenog krsta/križa sa područja našeg kantona.

Priredio(la): S.M.