TUZLARIJE - BILTEN TK

18.05.2010.
Savjet za nevladin sektor i pitanja mladih Vlade TK
Predstavljen akcioni plan za pitanja mladih


U povodu usvajanja Akcionog plana za mlade Tuzlanskog kantona za period 2010 – 2013. godine, Savjet za nevladin sektor i pitanja mladih Vlade Tuzlanskog kantona danas je održao press konferenciju.



Akcioni plan, između ostalog, tretira potrebe mladih u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i poduzetništva, zdravlja, zdravstvene zaštite, socijalnog i stambenog zbrinjavanja. Na osnovu provedenih istraživanja u ovom dokumentu najznačajniji indikatori govore da mladi najčešće svoj položaj ocjenjuju kao bespomoćan i da teško podnose stambenu i materijalnu ovisnost o roditeljima. Mladi ljudi nisu zadovoljni opremljenošću škola i često ističu važnost sticanja posebnih vještina i kompetencija za 21. vijek. Nezaposlenost je problem koji je izražen i u ovoj grupaciji stanovništva, a istraživanje je pokazalo i da mladi u Tuzlanskom kantonu uzimaju malo učešća u radu kantonalnih i lokalnih vlasti te da je njihov društveni angažman slab i nedovoljno vidljiv.
Kako je istakla Jasna Jašarević, član Savjeta, u cilju prevazilaženja trenutnog stanja i stvaranja pozitivnog okruženja i klime jednakih mogućnosti da bi mladi ostali u Tuzlanskom kantonu i da bi bili motivirani da preuzmu obaveze i odgovornost za razvoja Tuzlanskog kantonna u Akcionom planu su date preporuke kako bi se ostvario uticaj na smanjenje korupcije u obrazovanju i generalno u društvu, podsticalo neformalno obrazovanje mladih, pojačale mjere prevencije zdravlja mladih, poboljšali uslovi informisanja mladih i ponudilo kvalitetno korištenje slobodnog vremena i predvidjele mjere za poboljšanje ekoloških uslova za rad i življenje.
Ovaj akt nije strategijski ali se oslanja na Strategiju razvoja Tuzlanskog kantona do 2013. godine i u svakom slučaju je izvrsna osnova za izradu Strategije za pitanja mladih.“ Istakla je u svom obraćanju medijima Jasna Jašarević te dodala, „za sve oblasti koje su tretirane u Akcionom planu dati su planovi aktivnosti u kojima su definisani nosioci projekata kao i mogući izvori finansiranja“ tako da očekujemo da poslanici u Skupštini podrže ovaj Akcioni plan i da kako do izbora, tako i poslije izbora, rade na njegovoj provedbi, a sve u cilju stvaranja boljih uslova za život i prosperitet mladih ljudi.“

Za realizaciju ovog Akcionog plana kao mogući izvori sredstava predviđeni su budžeti Tuzlanskog kantona, općina u Tuzlanskom kantonu, Federacije BiH, međunarodnih organizacija i institucija te domaći poduzetnici.


Odjeljenje za informisanje