TUZLARIJE - BILTEN TK

21.05.2010.
Vlada TK
Prihvaćen Program provedbe Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Program provedbe Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu na području Tuzlanskog kantona. Program je pripremila Vladina Radna grupa i to na osnovu Informacije o stanju zaštite od požara i vatrogastvu na području Kantona i Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu Federacije BiH.

Među mjerama koje su utvrđene ovim Programom je donošenje kantonalnog Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu Tuzlanskog kantona i Odluke o zaštiti od požara i vatrogastvu u općinama kako bi se ujednačio pristup zaštiti od požara i vatrogastvu u svim općinama Tuzlanskog kantona. Program utvrđuju i potrebu inoviranja postojeće procjene ugroženosti

Kantona i općina od prirodnih i drugih nesreća, u dijelu koji se odnosi na ugroženost od požara, a na osnovu toga i inoviranje programa zaštite.
Programom je predloženo i da se procijeni potreba i opravdanost formiranja profesionalne zajedničke vatrogasne jedinice za gašenje požara na području Kantona i da se izvrši detaljna analiza trenutne organizacije zaštite od požara u svim općinama Kantona.

Dio predloženih aktivnosti moći će biti realizovan tek nakon što Vlada Federacije BiH donese određene propise i budu inovirane procjene ugroženosti i programi razvoja zaštite i spašavanja odnosno urađeni planovi zaštite od požara Kantona i općina.
Kantonalna uprava civilne zaštite je zadužena da, na osnovu usvojenih dokumenata i prihvaćenog Programa organizuje sastanke sa nadležnim federalnim kantonalnim i općinskim službama i dogovornim pojedincima u cilju provođenja aktivnosti predviđenih Programom odnosno Zakonom.

Priredio(la): S.M.