TUZLARIJE - BILTEN TK

23.05.2010.
Ostale odluke donesene na 128. redovnoj sjednici Vlade TK

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je tri odluke o usmjeravanju neplaniranih donacija u Budžet Tuzlanskog kantona za 2010. godinu. Riječ je o donacijma općine Kladanj osnovnim školama „Kladanj“ i „Stupari“ te Mješovitoj-srednjoj školi „Musa Ćazim Ćatić“ u Kladnju. Donacije su namijenjene za sufinansiranje obavljanja pripravničkog staža u ovim javnim ustanovama.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Uredbu o izmjenama Uredbe o vrsti vlastitih prihoda i načina i rokova raspodjele. Izmjenama su brisane naknade od izdavanja dopunskih taxi oznaka. Naime, ove naknade naplaćuju se u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o kantonalnim i administrativnim taksama i Tarifi kantonalnih administrativnih taksi, odnosno imaju status javnog prihoda.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o odobravanju 3 000 KM iz Tekuće rezerve. Sredstva su odobrena JU Disciplinski centar za maloljetnike Tuzlanskog kantona, na ime servisiranja i održavanja putničkog vozila.

Ministarstvo finansija Tuzlanskog kantona upoznalo je Vladu Kantona u vezi sa planiranom obavezom utvrđivanja Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda na području Tuzlanskog kantona i finansiranju Tuzlanskog kantona, a koja je utvrđena Programom rada Skupštine Kantona za 2010. godinu. Zaključeno je da je potrebno da Ministarstvo finansija uradi analizu efekata primjene Zakona o porezu na dohodak nakon sačinjavanja Izvještaja o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2010. godinu sa posebnim aspektom na prikupljena, raspoređena i vraćena sredstava po osnovu poreza na dohodak za 2009. godinu.

Nakon toga će Vlada Tuzlanskog kantona analizirati potrebu za pokretanjem postupka donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda na području Tuzlanskog kantona i finansiranju Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o kooptiranju dva člana Komisije za koncesije Tuzlanskog kantona u predmetu dodjele koncesije za izgradnju tri teniska terena u Srebreniku, putem samoinicijativne ponude. U Komisiju su na prijedlog Općinskog vijeća Srebrenik kooptirani Imšir Škahić, pravobranilac općine Srebrenik i Samed Halilović, savjetnik općinskog načelnika za pravna pitanja.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o raspisivanju i utvrđivanju teksta ponovljenog oglasa za popunjavanje pozicija predsjednika i članova Skupštine Javnog preduzeća Radio-televizije Tuzlanskog kantona. Kako se na prvi javni oglas nije prijavilo dovoljno kandidata za nastavak konkursne procedure ukazala se potreba za raspisivanjem ponovnog javnog oglasa.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva na Odluku o izmjenama i dopunama Programa raspodjele sredstava planiranih za intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima. Izmjenama i dopunama je planirano da se sredstva realizuju za zdravstveno osiguranje zaposlenih u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom (55 620KM), podršku privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom ( 744 380 KM), za realizaciju Programa mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća, koji su ostali ili ostaju bez posla 2 miliona KM.

Za pozajmljivanje javnim preduzećima, odnosno Programa zbrinjavnja radnika KHK planirano je 3, 7 miliona KM.

Vlada Tuzlanskog kantona je na osnovu mišljenja Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta donijela Zaključak u vezi sa zahtjevom Skupštine Tuzlanskog kantona da se omogući subvencioniranje troškova prijevoza učenike osnovnih škola koji putuju na relaciji MZ Kerep do OŠ „Dr. Safvet-beg Bašagić“ Gradačac. U Zaključku je obrazloženo da pravo na subvencioniranje troškova prijevoza imaju svi učenici osnovnih škola koji do najbliže škole putuju 4 i više od 4 KM. U slučaju da je vlastiti izbor druga, a ne najbliža škola, troškovi prijevoza se ne subvencioniraju, o čemu su upoznati roditelji prilikom traženja saglasnosti da djeca pohađaju drugu, a ne najbližu školu. U praksi postoji značajan broj učenika koji ne pohađaju najbližu školu, i sufinansiranje njihovog prijevoza bi bilo u suprotnosti sa Odlukom o utvrđivanju kriterija za sufinansiranje troškova prijevoza učenika osnovnih škola.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na visinu novčane naknade od 100 KM koju je Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja utvrdilo Rješenjem o imenovanju Komisije za utvrđivanje minimalno-tehničkih i posebnih uslova i opremljenosti ugostiteljskih objekata te minimalnih uslova i uslova propisanih za kategorizaciju objekta za smještajni objekat koji posluje u sastavu preduzeća doo „Rudar“ Tuzla. Navedena naknada pripada jednom članu Komisije koji je angažovan kao spoljni saradnik.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona je na prijedlog Kadrovske komisije Vlade imenovala Upravni odbor Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona u sastavu: Elvira Salihović, Samir Ćosićkić, Ramiz Glavić, Mirsad Ibrahimović i Zijad Kulanić.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je i prijedlog za imenovanje Nadzornog odbora Kantonalne agencije za privatizaciju koji će biti upućen Skupštini Kantona na davanje saglasnosti. U Nadzorni odbor su predloženi: Zijad Škahić, Meho Majdančić i Suada Šahović.

Na prijedlog Kadrovske Komisije Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku da se poništi oglas za imenovanje predsjednika i članova Upravnog i Nadzornog odbora JU Disicplinski centar za maloljetnike Tuzlanskog kantona, jer je na osnovu materijala Komisije za izbor i provođenje postupka zaključeno da nisu u potpunosti zadovoljeni interesi lokalne zajednice kao i da nema kandidata iz reda zaposlenika koji po zakonu trebaju biti uključeni u navedene organe. Ministarstvo pravosuđa i uprave je zaduženo da Vladi dostavi prijedlog novog teksta oglasa za Upravni i Nadzorni odbor JU Disicplinski centar za maloljetnike Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na imenovanje dr. Izeta Šabotića za direktora JU Arhiv Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona imenovala je privremene školske odbore u šest osnovnih škola, školske odbore u deset osnovnih i jednoj srednjoj školi u Tuzlanskom kantonu. Razrješenje i imenovanje po jednog člana školskih odbora iz reda roditelja danas je izvršeno za dvije osnovne škole.


Priredio(la): S.M.