TUZLARIJE - BILTEN TK

27.05.2010.
Utvrđen Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekciji za obrazovanje
Inspekcija za obrazovanje ostaje pri MONKS-u


Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekciji za obrazovanje. Osnovni razlog za donošenje ovog Zakona je potreba za njegovim usklađivanjem sa drugim propisima koji su doneseni u proteklom periodu. Naime, Zakon o inspekciji za obrazovanje Tuzlanskog kantona donesen je još 1996. godina i od tada nije mijenjan.

Izmjenama i dopunama se utvrđuje prijedlog da poslove inspekcijskog nadzora u obrazovno-odgojnim ustanovama vrši inspektor za obrazovanje i glavni kantonalni inspektor za obrazovanje, dok se odredbe u pogledu postavljanja inspektora za obrazovanje brišu jer je inspektor državni službenik i na način izbora i imenovanja se primjenjuju odredbe Zakona o državnoj službi u FBiH. Između ostalog, propisuje se i da inspektor vrši nadzor po službenoj dužnosti ili na zahtjev stranke što nije bilo u ranijem propisu utvrđeno. Utvrđuje se i da je inspektor dužan izvršiti najmanje jedan inspekcijski nadzor u toku godine umjesto dosadašnja dva.

Inače, inspekcija za obrazovanje vrši nadzor nad provođenjem propisa iz oblasti obrazovanja dok nadzor koji se odnosi na radnopravne odnose, finansijsko poslovanje, sanitarne i druge poslove za rad obrazovno-odgojnih ustanova vrši Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.