TUZLARIJE - BILTEN TK

27.05.2010.
Održana redovna sjednica Vlade TK
10.000 KM za odbranu Ilije Jurišića


Vlada Tuzlanskog kantona danas je sa pozicije „Tekuća rezerva“ odobrila 10.000 KM Fondaciji „Istina Pravda Pomirenje“. Sredstva su namijenjena za sufinansiranje troškova sudskog postupka koji se vodi protiv Ilije Jurišića.



Takođe, Vlada Tuzlanskog kantona danas je sa pozicije „Tekuća rezerva“ odobrila 1.234, 35 KM Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove. Sredstva su namijenjena za nabavku kartice za centralu uništene usljed strujnog udara.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Odluku Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona kojom je odobreno 100.000 KM Fabrici obuće „Aida“ DD Tuzla, kao pomoć u postizanju ekonomske samoodrživosti, a na ime pomoći isplate dijela plaća radnicima za mjesec mart. Saglasnost je data uz uslov da resorno Ministarsvo prilikom izdavanja naloga za uplate ne prekorači sredstva odobrena Operativnim planom za prvih šest mjeseci 2010. godine.

Danas je donesena i Odluka o raspisivanju i utvrđivanju teksta Javnog oglasa za izbor kandidata za nominovanje članova Komisije za koncesije Tuzlanskog kantona, te odluke o imenovanju pregovaračkog tima za razgovor sa predstavnicima Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja i Samostalnog Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja. Zadatak Tima je da u razgovoru sa sindikatima sačini prijedlog izmjena i dopuna kolektivnih ugovora za oblasti srednjeg odnosno osnovnog obrazovanja i odgoja u dijelu koji se odnosi na djelovanje sindikata i prava sindikalnih povjerenika. U Tim su imenovani Hasiba Omeragić, Hadže Kurtović i Selma Smajlović.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je razmatrala Prijedlog Protokola JZU UKC Tuzla, kojim se definiše način vraćanja dijela dospjelih obaveza UKC-a Tuzla za 2009. godinu, prema Budžetu Tuzlanskog kantona, a u vezi sa kreditnim zaduženjem za projekat „Plava bolnica“ te Mišljenje Ministarstva finansija u vezi s tim prijedlogom.
S obzirom na to da je već usvojen Izvještaj o radu i poslovanju JZU UKC Tuzla za prošlu godinu Vlada je podržala stav Ministarstva finansija da se od JZU UKC Tuzla zatraži da izmijeni tekst Protokola u dijelu u kojem se spominje finansijsko poslovanje u prošloj godini.
Također Vlada predlaže da se u Protokolu kao mogući način povrata dospjelih obaveza za prošlu godinu briše „otpust duga“, a da se predloženim modelima dodaju i „uplata dužne rate„ i „povratak u gotovini u dogovorenom procentu“.
Vlada je zadužila Upravni odbor JZU UKC Tuzla da usaglašeni tekst Protokola putem Ministarstva finansija dostavi Vladi Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje