TUZLARIJE - BILTEN TK

28.05.2010.
Projekat izgradnje Univerzitetskog kampusa oko 50 miliona KM


U Tuzlanskom kantonu jučer je, u pratnji predstavnika državnog Ministarstva finansija i trezora, boravila delegacija Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije.

Tokom boravka upriličen je susret u Vladi Tuzlanskog kantona tokom kojeg je razgovarano o projektu izgradnje Univerzitetskog kampusa u Kasarni Husein kapetan Gradščević.

O ovom projektu sa gostima su razgovarali ministrica obrazovanja nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona Mirzeta Hdžić-Suljkić, poslanik u Državnom parlamentu Bajazit Jašarević i aktuelni i novoizabrani rektor Univerziteta u Tuzli profesori Džemo Tufekčić i Enver Halilović.

Gosti su upoznati da je projekat izgradnje Univerzitetskog kampusa jedan od najvažnijih projekata za Tuzlanski kanton vrijedan oko 50 miliona dolara.
Kako je istakla ministrica Hadžić-Suljkić s obzirom na to da je riječ o značajnim sredstvima, koja će se u najvećoj mjeri morati obezbijediti kroz kreditno zaduženje, opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona i Univerziteta u Tuzli je da se ovaj projekat realizuje po fazama. Procjena je da je za prvu fazu neophodno obezbjeđenje 12, 5 miliona dolara.

Izraženo je očekivanje da bi i Saudijski fond za razvoj mogao, kada za to dođe vrijeme, ozbiljno razmotriti ovaj projekat.
Gosti iz Saudijske Arabije su istakli da Saudijski fond za razvoj razmatra projekte koje kao prioritetne dostavljaju države odnosno državna Ministarstva finansija. Rečeno je da je neophodno pribaviti svu neophodnu dokumentaciju i poduzeti aktivnosti kako bi država Bosna i Hercegovina kandidovala ovaj projekta. Nakon što dobije zahtjev Saudijski fond obično u periodu od 6-8 mjeseci razmatra kandidovani projekat.

Nakon susreta u Vladi Tuzlanskog kantona u pratnji domaćina gosti su posjetili lokalitet Kasarne Husein kapetan Gradaščević. Inače, tokom boravak u Tuzlanskom kantonu upriličeni su i susreti sa predstavnicima općina Srebrenik i Tuzla, sa kojima je također razgovarano o važnim infrastrukturnim projektima


Priredio(la): S.M.