TUZLARIJE - BILTEN TK

18.03.2008.
Kantonalna privredna komora Tuzla
Održana sjednica proširenog Odbora finansijskih organizacija

Udruženje banaka, osiguravajućih društava i drugih finansijskih organizacija Kantonalne privredne komore (KPK) Tuzla je održalo sjednicu proširenog Odbora Udruženja. Jedna od tema sjednice bila je poreski sistem u BiH, tačnije različiti načini obračunavaja poreza na dobit u Federaciji BiH (FBiH), Republici Srpskoj (RS), Brčko Distriktu BiH, što, prema ocjeni rukovodica za bankarske poslove Udruženja bankara BiH Samira Lačevića, veoma negativno utiče na strane investitore.

"Dok bankarski sektor djeluje na cijeloj teritoriji BiH, mi imamo problem različitog obračunavanja poreza, tako da ćete u praksi imati slučaj da u FBiH platite jedan iznos na ukupno poslovanje, a u RS ili Distriktu ćete platiti dvostruko veći iznos samo za poslovanje jednog takvog dijela", kazao je Lačević.

Naglasio je da se na rješavanju ovog problema intenzivno radi posljednju godinu, odnosno da je pri Uredu visokog predsatvnika (OHR) usaglašena "Naša platforma za akciju" koja predviđa da u narednom periodu poreska politika bude javna, transparentna i jedinstvena, a koju su potpisali premijeri entiteta. Nedavno je osnovano i Fiskalno vijeće BiH od kojeg se, istakao je Lačević, očekuje dosta akcije kako bi se ovi problemi u oblasti poreza što efikasnije prevazišli.

Tokom sjednice proširenog Odbora Udruženja banaka, osiguravajućih društava i drugih finansijskih organizacija, razgovarano je, između ostalog, o novom Zakonu o mikrokreditnim organizacijama (MKO), kojim je predviđena preregistracija MKO u mikrokreditne fondacije (MKF). Nakon što proces preregistracije bude okončan, organizacije će moći nastaviti djelovati kao fondacije, s tim što tada iznos kredita koje odobravaju klijentima neće smjeti prelaziti 10.000 KM. Druga mogućnost je da fondacije osnuju svoja privredna društva i u tom slučaju će moći odobravati kredite do iznosa od 50.000 KM.
Fena

Priredio(la): S.M.