TUZLARIJE - BILTEN TK

03.06.2010.
Prvo rješavanje stambenog pitanja
Izmjena Zakona u korist mladih


Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava. Izmjenama je predloženo poresko oslobađanje od plaćanja poreza na promet nepokretnosti mladim ljudima do 35 godina starosti koji prvu put rješavaju stambeno pitanje kupovinom stana ili kuće, pod uslovom da oni ili član njihovog porodičnog domaćinstva nisu vlasnici stana odnosno porodične kuće.



U pripremi ovog Nacrta, koji je iniciralo Općinsko vijeća Tuzle, konsultovane su općine Tuzlanskog kantona, koje su uglavnom podržale predložene izmjene. Osim toga stigli su i prijedlozi da se izmjenama Zakona odnosno predloženim poreskim oslobađanjem, obuhvate svi novosagrađeni objekti prilikom prvog prometa između kupca i poreskog obveznika registrovanog za obavljanje građevinske djelatnosti.

S obzirom na to da je na taj način ovo pitanje riješeno u većini kantona predložena je takva izmjena Zakona. Preciziran je pojam novosagrađenog objekta na način da se pod tim pojmom podrazumijeva stan i poslovni prostor koji se prvi put pojavljuje u prometu i to između registrovanog poreznog obveznika za obavljanje građevinske djelatnosti i kupca, te da se radi o novoizgrađenom objektu koji se prvu put pojavljuje u prometu.

Uz kupoprodajne ugovore porezni obveznik, registrovan za oblast građevinarstva nadležnoj poreznoj upravi o tome dostavlja i pismenu izjavu.
Uz Nacrt zakona utvrđen je i prijedlog Programa javne rasprave. Predviđeno je da javna rasprava traje 30 dana, a da Nacrt zakona bude dostavljen svim općinskim vijećima na području Tuzlanskog kantona, Kantonalnom poreznom uredu Tuzla i svim ministarstvima.

Priredio(la): S.M.