TUZLARIJE - BILTEN TK

07.06.2010.
Tuzlanski kanton
Vanredno zasjedao Kantonalni štab Civilne zaštite


Kantonalni štab Civilne zaštite Tuzlanskog kantona analizirao je na današnjoj vanrednoj sjednici stanje nakon prošlosedmičnih obilnih kišnih padavina i prouzrokovane štete.

Šef Kantonalnog operativnog centra Elvedin Kurbašić kazao je "da se, kada su pitanju poplave, situacija iz sata u sat popravlja", te da se voda polako povlači u korita.

"Pod vodom su još uvijek velike poljoprivredne površine, naročito u općini Doboj Istok, gdje se procjenjuje da je još uvijek poplavljeno oko 200 hektara površine, ali to se uglavnom radi o džepovima i mjestima sa kojih se voda otežano odlijeva", kazao je on.

Problem su i dalje klizišta, kojih je na području TK-a evidentirano nekoliko stotina, i neprestano pristižu prijave novih.

Što se tiče pomoći ugroženim općinama, Kantonalna uprava Civilne zaštite, prema riječima direktora Zdenka Tadića, do sada je intervenisala sa 117.000 KM, kojima je raspolagala, ali novca više nema. Novac se, naglašeno je, očekuje od federalnih organa vlasti, kojima je prošle sedmice upućen zahtjev da pomognu općinama koje su pretrpjele štete usljed posljednjih kišnih padavina.
(Onasa)