TUZLARIJE - BILTEN TK

07.06.2010.
Kantonalni operativni centar civilne zaštite
Smiruje se situacija na ugroženim područjima TK


Kako javlja Kantonalni operativni centar civilne zaštite, podaci sa terena upućuju na zaključak da se situacija na ugroženim područjima TK smiruje, nivoi vodotoka opadaju, voda se povlači u korita.

Vodostaj na brani HA Modrac u 6 sati iznosio je 200, 05 m.n.m. (u odnosu na jučerašnje mjerenje nivo je niži za 23 cm, kritična tačka preljeva je 200, 00 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 76, 00 m3/s, a preliv preko brane je 4, 3 m3/s, ukupno 80, 3 m3/s. Vodostaj na HA Modrac opada približno 1 cm/h.

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu most Karanovac jutros u 7 sati bio je 380 cm što u odnosu na mjerenje od juče u isto vrijeme predstavlja pad vodostaja za 30 cm.

Na području općina Doboj Istok, Gračanica, Lukavac i Živinice pod vodom se nalazi veća površina poljoprivrednog zemljišta i oko 20 stambenih objekata koji su još uvijek u vodenom okruženju.

U toku protekla 24 sata zabilježena je pojava dva nova klizišta na području općine Tuzla i jednog odrona na nekategorisanom putu u naselju Klokotnica na području općine Doboj Istok.

A.M.