TUZLARIJE - BILTEN TK

04.06.2010.
Nastavak uspješne saradnje na deminiranju TK


U organizaciji Kantonalne uprave civilne zaštite u Vladi Tuzlanskog kantona upriličeno je svečano potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između općina Banovići, Gračanica, Kalesija, Kladanj, Lukavac, Sapna i Tuzla sa Međunarodnim fondom za deminiranje i pomoć žrtvama mina.

Riječ je o projektu koji je započet krajem 2008. godine, a koji je za rezultat u prošloj godini u Tuzlanskom kantonu imao najbolje rezultate u deminiranju nakon rata.
Naime, ovaj projekat podrazumijeva zajedničko finansiranje procesa deminiranja, na način da na sredstva koja za deminiranje izdvoje Kanton i lokalne zajednice Međunarodni fond ulaže duplo veća sredstva.

Pozdravljajući prisutne premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka uspješnog projekta i ujedno zahvalnost stranim donatorima koji podržavaju ovaj izuzetno važan posao za Tuzlanski kantona i Bosnu i Hercegovinu u cjelini.
Šef Ureda Fondacije za deminiranje i pomoć žrtvama mina Roman Turšić je također izarazio zadovoljstvo prošlogodišnjim rezultatima u Tuzlanskom kantonu i istakao da je ovaj prostor prepoznat kao prostor koji ulaže značajne napore kako bi se što više ublažio probem miniranog prostora.
Gospodin Turšić je naglasio i da treba iskoristiti raspoloženje stranih donatora da ulažu sredstva u ovoj oblasti jer će tih sredstava u narednim godinama biti sve manje.

Inače ITF je slovenačka Fondacija koja je u BiH prisutna već više od 10 godina i u tom periodu preko ove Fondacije u BiH je realizovano na desetine miliona dolara donatorskih sredstava i očišćeno nekoliko desetina miliona metara kvadratnih terena.
Kako je jučer rečeno očekuje se da u Tuzlanskom kantonu po ovom modelu i u ovoj godini bude realizovan isti obim sredstava kao i prošle godine, odnosno da Vlada Tuzlanskog kantona uloži 100 000 KM, općine 100 000 KM, na što će ITF obezbijediti 400 000 KM.
Najavljeno je da bi realizacija odabranih projekata za deminiranje mogla početi već u julu ove godine.


Odjeljenje za informisanje