TUZLARIJE - BILTEN TK

10.06.2010.
Euroregijom predsjedava BiH - predsjednik Nedret Kikanović


U skladu sa Statutom Euroregionalne saradnje Dunav-Drava-Sava, u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla je biti održana 4. sjednica Izvršnog Odbora i sjednica Skupštine E uroregionalne suradnje Dunav - Drava - Sava.



Na 4. sjednici Izvršnog Odbora Zoran Kovačević predsjednik Euroregionalne saradnje iz Hrvatske, zemlje koja je u protekom mandatu predsjedavala Euroregijom, podnio je Izvještaj o radu u razdoblju 2006.-2009. godine. Naglasio je kako su aktivnosti Euroregije pod predsjedanjem Republike Hrvatske bile usmjerene prvenstveno ka koncipiranju operativnijeg modela organizacije Euroregionalne suradnje, u cilju pojačane dinamike saradnje, poboljšanju strukture suradnje među tijelima Euroregije i učinkovitosti njezina rada, kao i podizanju vidljivosti Euroregije Dunav-Drava-Sava u okruženju.

"U razdoblju između Skupštine koja je održana 2. ožujka 2007. i ove Skupštine, od strane radnih tijela Euroregionalne suradnje Dunav-Drava-Sava poduzeto je niz aktivnosti koje su doprinijele oživljavanju funkcioniranja Euroregije. I ovom prilikom je potrebno podsjetiti što sve Euroregija Dunav-Drava-Sava predstavlja - širi kontekst čitavog prostora na kojem se svakodnevno događa mnoštvo aktivnosti, a na koje institucije Euroregionalne suradnje Dunav-Drava-Sava imaju veći ili manji utjecaj", naglasio je predsjednik Kovačević.

U podnesenom Izvještaju o radu, obrađene su aktivnosti vezane za sjednice izvršnih tijela Euroregije, obilježavanje 10 godina postojanja, osnivanje Udruge "Euroregionalne saradnje Dunav-Drava-Sava" Hrvatska i njenim projektima. Analiziran je rad stalnih radnih tijela Euroregije kao i najvažnijih događaja na području koje obuhvata Euroregionalna saradnja.



"Iako je ovo izvješće prvenstveno koncentrirano na rad tijela Euroregije Dunav-Drava-Sava, i navodi samo vrlo mali dio brojnih i različitih događaja koji su se istovremeno odvijali na području Euroregije, već pregled ovih aktivnosti daje sliku složenosti funkcioniranja jednog tijela u tri države i na svim razinama. U posljednjih nekoliko godina euroregijama su otvorene nove mogućnosti djelovanja, osobito obzirom na sve veću važnost europskog grupiranja za teritorijalnu suradnju (EGTC), te je osnovan niz novih euroregija.

Temeljni cilj Euroregionalne suradnje jeste stvaranje područja koje će se skladno razvijati i svojim stanovnicima osigurati blagostanje, a kroz operativne programe prekogranične suradnje RH sa Mađarskom, BiH i Srbijom da se zaključiti da su svi ciljevi naše Euroregije su u potpunoj suglasnosti sa zadanim strateškim okvirima i uvjetima suradnje" naglasio je Kovačević.

Kada je u pitanju Izvještaj o financijskom poslovanju, istaknuto je da su aktivnosti tijela Euroregionalne saradnje u pravilu financirane od strane zemlje koja je u tom trenutku predsjedala. Kako su aktivnosti Euroregije u periodu od 2007. – 2009- bile najviše usmjerene koncipiranju novog modela organizacije Euroregionalne suradnje, u cilju operacionalizacije njezina rada, tijekom 2008. pripremljen je financijski plan Euroregije koji je kao osnovni prihod predvidio članarine, a tijekom 2009. godine je po prvi put i zaživio model članarina.

Tokom hrvatskog predsjedanja proračun je bio predmet konsultacija triju strana, po prvi put od osnutka Euroregije. U Prijedlogu Programa rada u razdoblju 2009.-2011. godine predsjednik Kovačević je naglasio kako će svoja temeljna usmjerenja članice Euroregije ostvarivati planiranjem, pripremom, organiziranjem, izvedbom i poticanjem aktivnosti nositelja aktivnosti kojima se ostvaruju ciljevi Euroregije. U nastojanju postizanja konkretnih rezultata zajedničkog djelovanja i osiguranja održivog razvoja, tijela Euroregije će provoditi naglašeno projektnu orijentaciju Euroregije.

U tom cilju, Izvršni odbor će javnim pozivom prikupiti prijedloge projekata koji će činiti sadržajnu osnovicu godišnjeg programa djelovanja . U pojedinim područjima, članice Euroregije će u odnosima međusobne bilateralne i multilateralne suradnje odnosno putem tijela Euroregije osobito poduzimati aktivnosti u području europskih integracija, prostornog planiranja, očuvanja prirode i zaštite okoliša, prometa, privrede, turizma, nauke, obrazovanja, kulture, sporta, razvoja informacijskog sistema i informisanja.

Na dnevnom redu Skupštine Euroregionalne suradnje raspravljalo se o izvještajima o radu i financijskom poslovanju te o Izvještaju Nadzornog odbora. Bosna i Hercegovina je zemlja koja će u novom mandatu, u periodu od dvije godine, predsjedavati Euroregijom a za predsjednika je na Skupštini izabaran Nedret Kikanović direktor Kantonalne privredne komore Tuzla .

"Sa ciljem što kvalitetnije pripreme ovih područja za proces srednjoeuropskih i euroatlantskih integracija država u čijem se sastavu nalaze, Euroregija Dunav-Drava-Sava sa svojom „institucionalnom infrastrukturom“ i daljnjim nastojanjima za umrežavanjem svih relevantnih razvojnih dionika, može u narednom periodu odigrati vrlo važnu ulogu.

Za mene lično, ovo je velika čast ali i velika obaveza", naglasio je novi predsjednik Kikanović. Za potpredsjednike su izabrani Zoran Kovačević i Janoš Hargitaj sa hrvatske i mađarske strane a Skupština je izabrala i nove članove Izvršnog odbora te predsjednika i članove Nadzornog odbora. Predsjednik je predstavnik Republike Hrvatske Ivica Djopar a potpredsjednici su Toth Simon Peter iz Mađarske te Jorgovan Begić iz Bosne i Hercegovine, inače zamjenik direktora Kantonalne privredne komore Tuzla. Članovi Izvršnog Odbora Euroregionalne saradnje Dunav-Drava-Sava, uz predstavnike Hrvatske i Mađarske su sa bosanskohercegovačke strane Safet Husanović (Općina Tuzla), Enes Mujić (Tuzlanski kanton), Adnan Pašalić (Brčko Distrikt) i Mijo Matanović (Županija Posavska).

Nakon Skupštine upriličen je neformalni, kratki tematski dio koji sadržavao prezentacije, Pečuh - europska prijestolnica kulture 2010 . godine i Izgradnja koridora Vc u Bosni i Hercegovini.

D.K.