TUZLARIJE - BILTEN TK

18.03.2008.
Termoelektrana Tuzla
Pušten blok pet
Piše: Maja Nikolić (Dnevni list)

Termoelektrana Tuzla je dobila jedan potpuno novi blok 5 u čiju je revitalizaciju uloženo 100 miliona KM, a koja je jedna od najvećih investicija u BiH. Njegova snaga je 200 MW, potrošnja oko milijon tona lignita godišnje, a prozvodi 100 gigavat sati električne enrgije.

S ovom proizvodnjom planirano je da ovaj blok bude oslonac za izvoz struje. Amer Jerlagić generalni direktor EP BiH kazao je kako je izvozna i uvozna komponenta u F BiH dosta loša, ali da bi prodajom prema vanjskom tržištu ovaj blok mogao donijeti desetine milijuna KM.

„Stotinu milona KM iz vlastitih sredstava smo uložili u ovaj blok, a par procenata je bio kredit Europske banke za obnovu i razvoj. Ostalo su sve vlastita sredstva i iz naše amortizacije. Mislim da 100 milona KM investicije u 18 mjeseci nisu mala sredstva za jednu Federaciju“, kazao je Jerlagić.


Nadarević
Posao koji je obavljen, za direktora Termoelektrane Tuzla Fadila Nadarevića je gotovo nezapmaćen na ovim prostorima.

„Ovdje su napravljena određena tehničko tehnološka poboljšanja. Do sada su blokovi imali određena ograničenja i bez obzira na njihovu snagu oni su bili znatno ispod parametara za koja su deklarisana. Ovim rekonstrukcijama i unapređenjima stvorit će se pretpostavka da blok od 200 MW stvarno dobro radi“, kazao je Nadarević.

On je posebno istaknuo da je prošlo vrijeme proizvodnje jeftine energije na račun ekologije.

„Ekološka komponenta mora biti sadržana u cjelosti troška proizvodnje MWh i opredjeljenja ove elektrane bez obzira na zakonske pretpostavke i preduslove da bez obzira što ko govorio, mi ipak moramo voditi računa o zraku, tlu i vodi. Na kraju krajeva to je i sastavni dio ove elektrane kao što je i obveza da proizvedemo energiju. Obveza nam je i da ta energija bude potpuno ekološki prihvatljiva kao što je to svugdje u svijetu“, kazao je Nadarević.



Ministar industrije, enrgetike i ruudarstva u Vladi Federacije BiH Vahid Hećo govori o značajnim energetskim potencijalima u Tuzlanskom kantonu.

„Ovo je dosta značajno jer sada znamo da možemo električnu energiju dati i zemljama u regiji, odnosno onima kojima nedostaje. Ovaj region je jako značajan kakda je u pitanju energetski sektor i mi u Vladi pokušavamo naći nabolja rješenja za ovaj centar jer ima mogućnost kakve drugi nemaju. Ova Vlada pokušava ovaj kanton staviti na prvo mjesto kada je u pitanju energetski sektor. Također mi razmišljamo na način da ne vršimo više centralizaciju, nego da lokalna zajednica bude ta koja će najviše imati koristi od ovakvih objekata, jer se ovdje to sve i događa“, kazao je Hećo.


Na otvaranju

Novi blok

Ministar Hećo je rekao i kako dolazi vrijeme kada se dosta drugačije razmišlja o centralizaciji.

„Potrebno je na lokalitetu u Tuzli graditi, ali je logičnije graditi tamo gdje je rudnik da bismo izbjegli transportne troškove i došli do električne energije koja će biti tržišno konkurentna i koju ćemo moći lako plasirati na tržište“, rekao je Vahid Hećo misleći na rudnik mrkog uglja Banovići.

Svećano puštanje u pogon bloka 5 termoelektrane Tuzla pripalo je upravo Ministru Heći, a svećanosti su prisustvovali visoki federalni dužnosnici, veleposlanici brojnih zemalja, predstavnici Europske banke i načelnici općina Tuzlanskog kantona.


Hećo pušta novi blok

Blok 1


Prisutnima na svećanosti obratili su se i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić.

Priredio(la): S.M.