TUZLARIJE - BILTEN TK

10.06.2010.
Približavanje francuskog jezika i kulture učenicima osnovnih škola


Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, prof.dr. Mirzeta Hadžić Suljkić održala je danas radni sastanak sa atašeom za kulturu i obrazovanje Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini.



Tokom sastanka razgovarano je o europskoj obrazovnoj konferenciji, održanoj u aprilu u Francuskoj, na kojoj je ministrica Hadžić-Suljkić prezentirala obrazovni sistem Bosne i Hercegovine, i na kojoj je stvorena mogućnost za realiziranje projekata koji će se odnosti na stručno usavršavanje nastavnika sa ciljem obezbjeđivanja novih kvaliteta u obrazovnom sistemu i nastavi.

Pored zaključaka sa Obrazovne konferencije, razgovarano je i o završenim pilot projektima i promotivnoj frankofonskoj kampanji na području Tuzlanskog kantona koja je za cilj imala približavanje francuskog jezika i kulture učenicima osnovnih škola.

Obzirom da je riječ o projektima koji se implementiraju od 2006. godine, dogovorena je i buduća saradnja koja bi trebala obezbijediti učenje francuskog jezika kao drugog stranog jezika ili izbornog predmeta u osnovnim školama Tuzlanskog kantona.

Ataše za kulturu i obrazovanje se zahvalio na već iskazanoj podršci i saradnji, te su dogovorene slijedeće aktivnosti na različitim projektima koje će biti definisane potpisivanjem Protokola o saradnji između Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini i Ministarstva obrazoavnja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): S.M.