TUZLARIJE - BILTEN TK

12.06.2010.
Vlada Tuzlanskog kantona
Usvojen Izvještaj o radu Komisije za koncesije TK

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Komisije za koncesije Tuzlanskog kantona za 2009. godinu i Finansijski izvještaj ove Komisije. U toku prošle godine Komisija je u saradnji sa resornim ministarstvima radila na dodjeli koncesija za: eksploataciju mineralne sirovine kvarcnog pijeska u općini Lukavac, korištenje tehnološke vode iz vlastitog bunara u općini Tuzla PPM Prerada i promet mlijeka Tuzla, eksploataciju vode za potrebe tehnološkog procesa u općini Gračanica, toplifikaciju Srebrenika i Gračanice, izgradnju sportskih terena u Srebreniku, snabdijevanje industrijskom vodom termoelektrane i rudnika Ugljevik i proizvodnju električne energije u minihidroelektrani Sniježnica u općini Teočak i za eksploataciju CO2 u općini Gračanica.

Osim toga Komisija je pratila i izvršenje Dokumenta o politici dodjele koncesija kako bi svi predmeti koncesije i lokaliteti bili sadržani u ovom Dokumentu te da bi svi korisnici predmeta koncesije imali zaključene ugovore o koncesiji.

Prema Izvještaju Komisije u Tuzlanskom kantonu je u 2009. godini bilo zaključeno 25 ugovora, a predmet koncesija u većini slučajeva je eksploatacija mineralnih sirovina (kamena).
Ukupno zaduženje u 2009. godini, računajući i preneseni dug iz 2008. godine po osnovu koncesija bio je 8.517.956, 31 KM. U prošloj godini naplaćeno je 2.178.414, 93 KM. Od preostalog duga pred nadležnim sudom utužen je dug u iznosu od 2.537.374, 51 KM, koji se odnosi na četiri koncesionara: Rudnike „Kreka“ Tuzla, Rudnik „Vijenac“ Lukavac, Tuzla-kvarc i Tuzla-puteve. Navedena četiri koncesionara ukupno duguju 5.459.675, 29 KM, a ako se tome doda i dug Rdnika Đurđevik od 668.300, 13 KM, dug navedenih pet koncesionara od 6.127.975, 42 KM čini i većinu ukupnog duga koji iznosi 6.339.541, 38 KM.

Kamenolom „Kotornica“ Živinice u 2008. godini i 2009. godini nije obavljao koncesionu djelatnost ali nije izmirio dug iz ranijih perioda.
Svoje obaveze u potpunosti su izmirili koncesionari: RMU Banovići, Terme Gračanica, Pivara Tuzla, Spreča Tuzla, Komunalac Kladanj, Vodovod i kanalizacija Srebrenik, Komunalac Gradačac, Vodovod i kanalizacija Kalesija i Vodovod Gračanica.
U izvještaju je ukazano na potrebu izmjena i dopuna Zakona o koncesijama kako bi se propisala odgovarajuća sankcija za pravna i fizička lica koja obavljaju koncesionu djelatnost bez zaključenog ugovora o koncesiji.

Priredio(la): S.M.