TUZLARIJE - BILTEN TK

11.06.2010.
MONK - radni sastanak sa atašeom turske jedinice EUFOR-a za civilna pitanja
Na pomolu novi projekti

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, prof.dr. Mirzeta Hadžić Suljkić upriličila je radni sastanak sa atašeom turske jedinice EUFOR-a za civilna pitanja, potpukovnikom Tolgom Karapinom (Tolga Karapin).



Tokom sastanka razgovarano je o projektima koji vode i realiziraju predstavnici Turskog bataljona u Bosni i Hercegovini- Odjela za civilne poslove, koji su usmjereni prema obrazovnom sistemu, razmjeni iskustava u području obrazovanja i ulaganju u infrastrukturne objekte obrazovnih institucija i za koje je, samo u ovoj godini, Vlada Republike Turske izdvojila milion konvertibilnih maraka.Također, prezentiran je i novi projekat usmjeren prema balkanskim zemljama koji omogućava srednjoškolcima da svoje školovanje nastave na Univerzitetima u Republici Turskoj.Naime, projekat podrazumjeva da se učenicima koji imaju osnovno poznavanje turskog jezika obezbjeđuje upis na turske fakultete bez prijemnog ispita, uz šestomjesečnu edukaciju jezika.

Za ove studente iz Bosne i Hercegovine otvorena je mogućnost i obezbjeđivanja studentskih stipendija.

Između ostalog, danas je razgovarano i o mogućnostima fakultativnog izučavanja tuskog jezika na Tuzlanskom kantonu, prije svega za učenike osnovnih škola. Sličnim projektom do sada su u Bosni i Hercegovini obuhvaćene 34 škole sa preko 3000 učenika, dok se na području Tuzlanskog kantona, turski jezik kroz kurseve i u fakultativnoj formi izučavao samo u Kladnju.

Kao realizatori nastave angažirani su diplomci Odsjeka za Turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Kako ističe gospodin, Sulejman Ozbek, šef ovog Odsjeka, takva angažiranost i saradnja stvara uvjete za otvarenje novih radnih mjesta i zaposlenja studenata.Na današnjem sastanku razgovarano je i o uvođnju turskog jezika kao izbornog predmeta- II stranog jezika za učenike osnovnih škola. S tim u vezi, ministrica Hadžić-Suljkić je pojasnila postupak uvođenja fakultativne nastave u škole kao i koji uvjeti moraju biti ispunjeni da bi se turski jezik uveo kao izborni predmet.

“ Vrijeme je pokazalo da je najisplativija investicija ulaganje u obrazovanje i zaista mi je drago da je Vlada Republike Turske kroz osnivanje međunarodnih osnovnih i srednjih škola, koledža i sada Univerziteta sa vrlo interesantnim odsjecima u Bosni i Hercegovini prepoznla zainteresiranost naših učenika.Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta uvijek će podržati sve razvojne projekte i dati saglasnost za uvođenje novih nastavnih jedinica u skladu sa zakonskim procedurama i ispunjavanjem svih predviđenih uslova.Drago mi je da se vaši projekti oslanjaju jedan na drugi jer omogućuju postizanje novih standarda u obrazovanju i stvaraju novu perspektivu mladima“, između ostalog, rekla je ministrica Hadžić Suljkić.

Kako je danas zaključeno, sa početkom nove školske godine krenut će se i sa implementacijom predloženih projekata uz maksimalnu angažiranost Odsjeka za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli sa čime su se složili i prisutni prof.dr. Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli i šef Odsjeka, gospodin Sulejman Ozbek.