TUZLARIJE - BILTEN TK

24.06.2010.
Situacija na ugroženim područjima TK
Vodostaji u fazi opadanja


Jutrošnji izvještaj Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite pokazuje da se poplave na području TK smiruju, svi magistralni i regionalni putevi su prohodni.

Vodostaj na HA jezera Modrac jutros u 07, 00 sati iznosila je 200, 79 cm, a ispust kroz temeljne otvore na brani 173, 4 m3/s. (vodostaj je u fazi opadanja od jutros u 6 sati, 2 cm/h)

Na vanerednoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona, održanoj 23.06.2010. godine u 10, 00 sati, donesena je Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog poplava na području Tuzlanskog kantona. Istog dana na prijedlog OŠCZ, načelnici općina Živinice i Doboj Istok, donijeli su Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće.Ukupno na području TK 7 općina proglasilo je stanje prirodne nesreće izazvano poplavama.

Trenutna situacija na terenu što se tiče poplava
- U općini Doboj Istok poplavljeno je oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta.
- U općini Gračanica, poplavljeno je oko 200 ha poljoprivrednih površina, i ugroženo je 7 privrednih objekata, 4 stambena objekta su pod vodom odakle su evakuisane porodice.
- Pod vodom se trenutno nalazi oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta u općini Kalesija
- Na području općine Živinice, poplavljeno je oko 300 ha poljoprivrednog zemljišta.
Juče Oko 17, 00 sati u MZ Litve srušio se pješački most na rijeci Gostelji.

Na području TK u poslednja 24 sata registrovano je 124 klizišta
- Na području općine Doboj Istok trenutno je aktivno 37 klizišta koja ugrožavaju 33 objekta i više lokalnih putnih pravaca. Od 2 klizišta pokrenulo se mezarje u cijelosti i prijeti opasnost od premješanja cijelog mezarja.
- Na području općine Gradačac prijavljeno je 20 novih klizišta
- Na području općine Kalesija prijavljeno je aktiviranje 13 novih klizišta.
- U toku dana na području općine Srebrenik prijavljeno je pokretanje 54 klizišta koja su oštetila 31 stambnih, 79 pomoćna objekta i 28 lokalna putna
- Na području općine Živinice aktiviralo se ukupno 7 klizišta.

Priredio(la): V.K.