TUZLARIJE - BILTEN TK

23.06.2010.
Kantonalna uprava civilne zaštite
Vodostaj na HA Modrac raste 3cm/h
Uslijed obilnih padavina proteklih dana, na području TK stanje se znatno pogoršalo. Na području 6 općina, odlukom općinskih načelnika, proglašeno je stanje prirodne nesreće uzrokovane poplavama i to na području općina Čelić, Gradačac, Gračanica, Srebrenik, Kladanj i Živinice.

Na vanrednoj sjednici Vlade TK, održanoj jutros u 9, 00 sati donesena je Odluka o proglašenju prirodne nesreće zbog poplava na području Tuzlanskog Kantona.

Vodostaj na HA Modrac u 12, 00 sati bio je 200, 60 m.n.m. i ima tendenciju rasta približno 3 cm/h a ispust kroz temeljne otvore i preliv na brani bio je 137, 2 m3/s.

Svi magistralni putevi na području TK su prohodni. Nekoliko regionalnih puteva na području općina Gradačac i Čelić su trenutno neprohodni.

Općina Banovići

Rijeka Turija i rječica Trešnjeva su se izlile iz svojih korita i poplavile nekoliko stambenih i poslovnih objekata.

Općina Čelić

Na području općine Čelić, u naseljima Čelić, Ratkovići i Šibošnica, rijeka Šibošnica se izlila i poplavila oko 100 stambenih objekata iz kojih je 20 porodica moralo biti evakuirano. Glavna putna komunikacija R-458 Lopare-Brčko je radi izlijevanja rijeke Šibošnice blokirana i jedini pristup općini Čelić je puna komunikacija Čelić-Koraj-Ugljevik-Lopare.

Općina Doboj Istok

Lokalni vodotoci su poplavili više od 100 stambenih objekata u MZ Brijesnica i MZ Klokotnica. U toku noći izlila se i rijeka Spreča i poplavila oko 150 ha poljoprivrednog zemljišta. Jedan most je srušen a oštećen je veliki broj lokalnih punih komunikacija. Kliziše u naselu Habibovići ugrozilo je par stambenih objekata iz kojih je evakuirano 3 porodice.

Općina Gračanica

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07, 00 sati iznosio je 474 cm i ima tendenciju rasta. Orahovička rijeka, Pribavska rijeka, Lohinjska rijeka i Lukavačka rijeka, riječice lokalni potoci poplavili su 156 stambenih objekata i 8 industrijskih pogona. Iz 3 stambena objekata su evakuisane porodice na području Donje Orahovica. Prekinuto je više lokalnih putnih komunikacija na području općine.

Općina Gradačac

Na području općine Gradačac, rječice Rajščanska i Međička poplavile su nekoliko stambenih objekata. U MZ Kerep evakuirano je 5 porodica a u MZ Ledenice Gornje evakuirane su dvije porodice. U MZ Rajska, vodena bujica je uništila most na lokalnom putu. U MZ Zelina Donja poplavljena je farma pilića. Registrovano je pojava nekoliko klizišta koja ugrožavaju 6 stambnih objekata.

Općina Kalesija

Rijeka Spreča kao i njene pritoke Gribaja i Prnjavorska rijeka su poplavile oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta, 4 stambena objekta su pod vodom a oštećen je i most u naselju Hidani. Prijavljeno je 9 klizišta.

Općina Kladanj

Rijeka Drinjača je ugrozila stabilnost i prohodnost mosta na putu Kladanj-Muška Voda. Rijeka Suha je poplavila nekoliko stambnenih i pomoćnih objekata a evakuirano je nekoliko porodica.

Općina Lukavac

Rijeke Jala, Turija i Rakovac su poplavile veće poljoprivredne površine na Sprečkom, Bokavićkom i Bistaračkom polju i nizvodno od Lukavca u naselju Puračić. U naselju Kišići, rijeka Turija je poplavila 20 stambenih objekata.

Općina Srebrenik

Rjeke Tinja i Sladnjanka su se izlile i poplavile oko 800 ha poljoprivrednog zemljišta. 175 stambenih, oko 600 pomoćnih i 18 poslovnih objekata je pod vodom. Uništena su dva a oštećeno je 8 mostova na lokalnim putevima. Evakuirano je 26 porodica. Na području općine Srebrenik, registrovana su 26 novih klizišta koja ugrožavaju 18 stambenih objekata.

Općina Tuzla

Prema izvještaju OSCZ Tuzla u protekla dva dana prijavljeno je 24 aktiviranja starih i novih klizišta a na 22 lokcije došlo je do izlijevanja voda iz vodotoka i prodora u stambene objekte.

Općina Živinice

Zbog porasta vodotoka na području općine Živinice, prema izvještaju OSCZ Živinice, poplavljeno je oko 80 – 100 objekata a pod vodom se nalazi oko 300 ha poljoprivrednog zemljišta.