TUZLARIJE - BILTEN TK

20.06.2010.
Završna faza projekta ˝Podrška upravljanju otpadom za TK˝
Podjela informativnih letaka građanima TK


U sklopu projekta „Podrška upravljanju otpadom za Tuzlanski kanton“ u realizaciji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, organizovana je i završna podjela informativnih letaka u općinama Tuzlanskog kantona koji imaju za cilj podizanje svijesti javnosti o štetnosti neadekvatnog upravljanja otpadom i njegovog utjecaja na zdravlje stanovništva i okoliš, te informisanje građana o stanju i negativnom utjecaju nesanitarnih općinskih odlagališta.



Podjela letaka je samo jedna od aktivnosti koje se realizuju u sklopu Projekta kojim se želi pomoći u saniranju i zatvaranju nesanitarnih općinskih odlagališta koja imaju negativan utjecaj na zdravlje stanovništva i neposredni okoliš. Cilj je informisati građane o mogućnostima i potrebi izgradnje sanitarnih deponija ali i upoznati ih sa problematikom upravljanja otpadom.



U Tuzlanskom kantonu postoji preko 400 divljih deponija koje svakodnevno narušavaju zdravlje velikog broja stanovnika Kantona. Lošem stanju doprinose i činjenice da nema lokacije za odlaganje otpada, ne postoji regionalna sanitarna deponija te nepostojanje planova prilagođavanja postojećih općinskih odlagališta. Sanitarne deponije su rješenje za higijenski, zdravstveno i okolinski prihvatljiv način zbrinjavanja otpada.

Upravo projekat „Podrška upravljanju otpadom za Tuzlanski kanton“ treba da pomogne u izradi planova prilagođavanja odlaganja otpada kako bi se u što kraćem roku ublažili štetni utjecaji ilegalnih deponija te upravljanje otpadom dovelo na prihvatljiv nivo.

D.M.