TUZLARIJE - BILTEN TK

25.06.2010.
Tuzlanski kanton
Situacija sa poplavama se smiruje, prijavljena nova klizišta


Prema izvještajima OSCZ sa TK, situacija na poplavama ugroženim područjima se polako smiruje. Gotovo svi vodotoci su se vratili u svoja korita.

Vodostaj na HA Modrac jutros u 07, 00 sati bio je 200, 69 cm, a ispust kroz temeljne otvore i preko preliva na brani bio je 169, 7 m3/s. (vodostaj je u fazi opadanja približno 1 cm/h)

Na području općine Doboj Istok pod vodom je još uvijek oko 200 ha poljoprivrednih površina kao i u općini Gračanica gdje je osim poljoprivredne površine poplavom ugroženo još 7 privrednih i 4 stambena objekta iz kojih su evakuirane obitelji.

U općini Živinice je oko 300 ha poljoprivrednog zemljišta pod vodom, a oko 50 stambenih objekata je u vodenom okruženju.
Prema izvještaju OSCZ Lukavac, na području općine Lukavac, rijeke Spreča, Jala i Turija u donjem toku, su još uvijek izvan korita a poplavljena je veća poljoprivredna površina.

Na području TK u protekla 24 sata zabilježena je aktivacija većeg broja klizišta.
U općini Banovići evidentirano je 5 novih klizišta i jedan odron na lokalnom putu Brezovača – Ćatići koji je presjekao navedenu putnu komunikaciju.
Na području općine Čelić aktiviralo se 7 klizišta i jedan odron.

Na području općine Doboj Istok aktivno je 40 klizišta koja ugrožavaju 37 objekata i više putnih pravaca. Dva klizišta su u zoni mezarja od kojih je jedno pokrenulo mezarje u cijelosti i prijeti opasnost od urušavanja cijelog mezarja.
Na podrčju općine Gradačac prijavljeno je 31 novo klizište.
Na području općine Kalesija prijavljeno je aktiviranje 3 nova kliziša.
Na području općine Srebrenik prijavljeno je 50 klizišta koja su oštetila 12 stambenih, 21 pomoćni objekat i 8 lokalnih putnih pravaca. Klizišta su ugrozila još 61 stambeni, 74 pomoćna objekta, 17 lokalnih putnih pravaca i 5 vodovodnih objekata.
Na području općine Teočak prijavljena su 2 nova klizišta i jedan odron. Ugoržena su dva lokalna putna pravca i dva stambena objekta u naseljima Jasikovac i Uzunovići.
Na području općine Kalesija, juče je izvršena dezinfekcija vodnih objekata u MZ Tojšići i Rainci Donji, naselja Salkići i Čanići.