TUZLARIJE - BILTEN TK

27.06.2010.
Situacija na ugroženim područjima TK se popravlja


Prema jutarnjoj informaciji Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite, izvještaji sa terena pokazuju da se situacija na poplavama ugroženim područjima u TK polako smiruje. Gotovo svi vodotoci su se vratili u svoja korita.

Vodostaj na HA Modrac jutros u 07, 00 sati bio je 200, 26 cm, a ispust kroz temeljne otvore i preko preliva na brani bio je 96, 7 m3/s. (vodostaj je u fazi opadanja približno 1 cm/h).

U općini Doboj Istok poplavljeno je oko 150 ha, poljoprivrednih površina.

Na području općine Gračanica pod vodom je oko 230 Ha poljoprivrednog zemljišta. Pod vodom su i tri stambena objekta u naselju Orahovica.

Na području općine Živinice pod vodom je veća površina poljoprivrednog zemljišta. U protekla 24 sata IVJ Đurđevik imala je jednu intervenciju na crpljenju vode iz jednog stambenog objekta.

U općini Kalesija prijavljeno je 8 novih klizišta.

U općini Srebrenik prijavljeno je 15 klizišta koja ugrožavaju 7 stambenih objekata, 11 pomoćnih objekata i 3 putna pravca.

OSCZ Gradačac je tokom jučerašnjeg dana prijavljeno 21 klizište.

U općini Sapna prijavljeno je 5 klizišta, iz MZ Žuje iseljena je jedna porodica, i ugrožen jedan stambeni objekat.

Povratničko naselje Hodžići u općini Doboj Istok u potpunosti odsječeni putnom komunikacijom zbog odrona i klizišta.

U periodu od 22.06. do 25.06. na području općine Gračanica aktivirano je ukupno 82 klizišta i odrona. Na području općine oštećene su 34 putne komunikacije, 5 mostova, 4 stambena objekta, 1 pomoćni objekat, 3 voćnjaka, 1 vikend kuća, 1 bazen, 5 mjesnih vodovoda i jedan gradski bunar. Od klizišta je iseljeno 5 porodica a od poplava 3 porodice.