TUZLARIJE - BILTEN TK

04.07.2010.
Ostale odluke donesene na 132. redovnoj sjednici Vlade TK


Vlada Tuzlanskog kantona danas je saglasnost Ministarstvu za boračka pitanja Tuzlanskog kantona da sa „Tehnograd-companya“ zaključi ugovor o kupoprodaji stana u Kalesiji, u cilju rješavanja stambenih potreba porodice iz boračke kategorije. Stan će biti dodijeljen u vlasništvo supruzi umrlog člana porodice šehida-poginulog borca.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku kojom su odobrena novčana sredstva parlamentarnim grupama, koalicijama i nezavisnim poslanicima koji participiraju u
Skupštini Tuzlanskog kantona. Parlamentarnim grupama, koalicijama i nezavisnim poslanicima će se isplaćivati mjesečno iznos od 2.673 KM kao i iznos od 693 KM po svakom poslaniku kojeg imaju u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona u skladu sa ranije usvojenim Programom raspodjele, donijela je pojedinačne odluke o odobravanju sredstava organizacijama i udruženjima Tuzlanskog kantona i to: Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak“ 27.449, 68 KM, Crvenom križu Tuzlanskog kantona 8.441, 90 KM, Srpskom kulturno-prosvjetnom društvu „Prosvjeta“ Tuzla 8.999, 89 KM, Zajednici općinskih društava i općinskim društvima BZK „Preporod“ Tuzlanskog kantona 71.099, 16 KM, Savezu udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona 34 199, 60 KM i Kantonalnom sportskom savezu Tuzlanskog kantona 19.349, 77 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za raspodjelu namjenskih srdstava iz ekoloških naknada. Odluka je izmijenjena u dijelu koji se odnosi na Subvencije javnim preduzećima za ekološke projekte, na način da se predviđa da će ova sredstva biti dodjeljivana isključivo putem javnog poziva. Maksimalan iznos koji se može odobriti je 50.000 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku kojom je utvrđena osnovica od 390 KM za obračun plaća budžetskih korisnika za juni 2010. godine te Odluku kojoj je utvrđena visina toplog obroka za juni 2010. godine od 7 KM po izrađenom danu. Navedeni iznosi su na nivou prvih pet mjeseci 2010. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Program utroška sredstava planiranih za Kapitalne izdatke za korisnike budžetskih sredstava. Programom je planiran utrošak 686.500, 00 KM, od čega će najznačajnija sredstava, 200.000 KM biti izdvojeno za nabavku komparativnog mikroskopa za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova. Za kapitalna ulaganja u obrazovanju odnosno u osnovnim i srednjim školama bit će izdvojeno oko 200.000 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Program Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta za raspodjelu sredstava planiranih za manifestacije kulture. Programom će biti podržano 20 manifestacija sa ukupno 90.000 KM. Između ostalih finansijsku podršku će dobiti manifestacije: Dana učitelja, Festival sevdalinke, Dani monodrame, Srebrenik-otvorenih grad umjetnosti „Vezeni most“ Likovne kolonije Breške i Vršani, TKT fest, Jubilej Muhameda Mujkanovića i Književna manifestacija „Ikre“.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Rješenje o imenovanju Komisije koja ima zadatak da u roku od 10 dana pripremi i Vladi kantona predloži Kriterije za raspodjelu sredstava planiranih na poziciji „Kapitalni transferi nižim nivoima vlasti“.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku Ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta o utvrđivanju naknada za rad predsjednika i članova Komisija za provođenje mature u općoj gimnaziji. Naknade se utvrđuju za period od šest mjeseci i mjesečno iznose 50 KM za članove i 65 KM za predsjednike komisija, koji su vanjski saradnici i eksperti. Glavnom ocjenjivaču pripada i jednokratna naknada od 100 KM, a dodatno angažovanim ocjenjivačima 1, 00 KM po kandidatu. Ukoliko su kao članovi komisija imenovani službenici Ministarstva i Pedagoškog zavoda, nemaju pravo na naknadu.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Ministru za boračka pitanja na Rješenje o imenovanju Komisije za rješavanje stambenih potreba boraca i članova njihovih porodica u drugom stepenu.

Vlada Tuzlanskog kantona na zahtjev općine Kladanj ovoj općini je produžila rok za namjenski utrošak sredstva dodijeljenih za kapitalne projekte iz Budžeta Tuzlanskog kantona u 2008. godini do 30.9.2010. godine. Isti rok produžen je i općini Živinice, a općine su dužne dostaviti izvještaje o utrošku sredstava putem Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu najkasnije do 31.10.2010. godine.

Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): S.M.