TUZLARIJE - BILTEN TK

04.07.2010.
Vlada TK
Postupak javne nabavke lijekova nije mogao biti proveden


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o problemu obezbjeđivanja lijekova sa Liste esencijalnih lijekova Tuzlanskog kantona. Zbog nedorečenosti i međusobne neusklađenosti federalnih propisa, kao i neusklađenosti federalnih propisa sa propisima Bosne i Hercegovine koji regulišu oblast obezbjeđivanja i nabavke lijekova koji se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, uprkos svim nastojanjima, nije mogao provesti postupak javne nabavke lijekovima.

U cilju prevazilaženja problema Vlada Tuzlanskog kantona je na prijedlog Ministarstva zdravstva u januaru 2010. godine donijela Odluku o utvrđivanju cijena lijekova sa Liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Odlukom, koja je u primjeni od 23. januara 2010. godine, za sve lijekove sa liste esencijalnih lijekova utvrđeni su nominalni iznosi cijena svakog lijeka i visina učešća Zavoda u cijeni lijeka koja se plaća na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Predviđeno je da se ova Odluka primjenjuje do okončanja postupka javne nabavke lijekova koji provodi Zavod, a najduže šest mjeseci. Nakon Tuzlanskog isti model primijenio je i Sarajevski kanton. U aprilu 2010. godine Koordinacija ministara zdravstva u Federaciji BiH zaključila je da se po ovom modelu trebaju utvrditi privremene cijene lijekova s pozitivne liste lijekova u svim kantonima.

Također je dogovoreno da ove liste budu privremene i da trebaju važiti do donošenja podzakonskih akata o cijenama lijekova na državnom nivou.
Na sastancima Koordinacije ministara zdravstva i direktora zavoda zdravstvenog osiguranja u Federaciji BiH početkom juna ove godine zaključeno je da Federalno ministarstvo zdravstva kod parlamentarne skupštine BiH pokrene postupak autentičnog tumačenja odredbi Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Inače, Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je uradio analizu efekata primjene nerevidiranih referalnih cijena lijekova iz 2007. u 2010. godini, u odnosu na cijene utvrđene Odlukom o utvrđivanju cijena lijekova sa Liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona od 1. januara do 31.5.2010. godine. Analizom je utvrđeno da je ostvaren pozitivan efekat od 3.522.034 KM, od čega je 3.508.400 KM učešće Zavoda zdravstvenog osiguranja u finansiranju lijekova.

S obzirom na to da je Odluka na snazi do 23.jula 2010. godine Vlada je danas zadužila Ministarstvo zdravstva da pokrene novi postupak ispitivanja tržišta lijekova u BiH sa aspekta cijena lijekova i da pripremi i Vladi dostavi novu odluku u kojoj će se utvrditi nominalni iznos cijene svakog lijeka sa Liste esencijalnih lijekova Tuzlanskog kantona.

Ministarstvo je zaduženo da u cilju kontinuiranog snabdijevanja stanovništva Tuzlanskog kantona lijekovima sa Liste esencijalnih lijekova Vladi dostavi prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju cijena lijekova sa Liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona, kojom bi se produžio rok primjene Odluke o utvrđivanju cijena lijekova s Liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, do donošenja nove odluke.

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je zadužen, da nakon dobijanja autentičnog tumačenja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH pokrene postupak javne nabavke lijekova sa Liste esencijalnih lijekova Tuzlanskog kantona.