TUZLARIJE - BILTEN TK

08.07.2010.
Nepopunjena 984 mjesta za redovan i 182 mjesta za vanredni studij


Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila Analizu upisne politike nakon prvog upisnog roka na Univerzitetu u Tuzli, a po zaključku Kolegija Skupštine Tuzlanskog kantona od 5.7.2010. godine.



Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je uradilo Analizu na bazi podataka Univerziteta u Tuzli, a koji je u skladu sa svojim ovlaštenjima, utvrđenim Zakonom o visokom obrazovanju, utvrdio upisnu politiku za akademsku 2010/2011. godinu. U skladu s tom upisnom politikom objavljen je Javni konkurs i realizovao prijemni ispit za upis studenata u I godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Tuzli za akademsku 2010/2011. godinu.

Za ovu akademsku godinu odobren je upis u prvu godinu dodiplomskog studija 3.265 studenata, od čega upis 1.460 redovnih studenata koji će se finansirati iz Budžeta Tuzlanskog kantona, 1.425 redovnih studenata koji će se samofinansirati i 380 vanrednih studenata.

Po okončanju prijemnog ispita za upis studenata u I godinu prvog ciklusa studija prijavilo se 3.864 kandidata. Kvalifikacioni ispit položilo je 2.643 kandidata ili 68, 47%. Uslove za upis steklo je 2.118 kandidata, dok 525 kandidata koji su ostvarili bodovni minimum nije steklo uslove za upis zbog prekobrojnosti u odnosu na Plan upisa i to na Ekonomskom fakultetu, Poslovnoj školi, Pravnom fakultetu, Filozofskom fakultetu i RGGF-u.

Nakon prvog upisnog roka na Univerzitetu u Tuzli ostala su nepopunjena 984 mjesta za redovan i 182 mjesta za vanredni studij.

Zaduženi su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Univerzitet u Tuzli da Analizu dopune informacijama o tome koliko je kandidata iz kategorije boračke populacije položilo prijemni ispit i stekli uslove za upis odnosno onih koji su položili prijemni, ali zbog prekobrojnosti nisu primljeni.

Analizu će razmatrati Skupština Tuzlanskog kantona na sjednici zakazanoj za ponedjeljak.

Služba za informisanje