TUZLARIJE - BILTEN TK

07.01.2008.
U TK u 2008. godini planirano je deminiranje oko 2 miliona kvadratnih metara!
Kantonalna Civilna zaštita planira deminirati u 2008. godini, oko 2 miliona kvadratnih metara miniranog područja u TK-a. Oko 5 miliona kvadratnih metara bit će trajno obilježeno.
U Tuzlanskom kantonu oko 84, 5 miliona kvadratnih metara vodi se kao rizično područje, javlja radio Slon.

Planom deminiranja u 2008. godini, predviđeno je čišćenje zemljišta na kojem će se raditi infrastrukturno objekti, na koji se planira povratak i obnova porušenih kuća u ratu, ističe Zdenko Tadić, predsjednik Uprave civilne zaštite TK.

Odabir izvođača za deminiranje vrši Centar za uklanjanje mina BiH. U protekle dvije godine, dva subjekta koja su uradila svoj dio posla su deminerski tim oružanih snaga BiH i Civilna zaštita. Deminirano je oko 600 hiljada kvadratnih metara. Od preostalog dijela, oko milion i 400 hiljada metara kvadratnih, koji je planiran da se uradi putem donatorskih sredstava Međunarodne zajednice, urađeno je samo oko 11 posto.

Gotovo sve općine TK-a imaju nekoliko miliona kvadratnih matara područja pod minama, ističe Tadić. On dodaje da je najveća opasnost od mina u proteklom ratu na linijama razdvajanja i ti dijelovi su prioritet pri deminiranju.

Priredio(la): S.M.