TUZLARIJE - BILTEN TK

13.07.2010.
Skupština TK odlučila
Odobren upis na fakultete za djecu boraca koja su položila prijemni


Već danas djeca čiji su roditelji iz reda boračkih kategorija, koja su položila prijemni ispit ali zbog prekobrojnosti nisu na spisku primljenih, mogu se upisati na željeni fakultet. To je zaključak Skupštine TK donesen na jučer održanoj sjednici "hitnog karaktera" sazvanoj na zahtjev boračkih organizacija iz Tuzlanskog kantona.

Da podsjetimo, na prijemni ispit je iz ove kategorije izašlo 1580 kandidata, a bodovni uslov za polaganje ispunilo je 1075 kandidata. Od kandidata koji su položili prijemni ispit primljeno je njih 794, dok 281 kandidat nije primljen zbog prekobrojnosti i navedeni zaključak Skupštine odnosi se na te kandidate.

Na Skupštini su se čule i primjedbe zbog povećanja bodovnog minimuma za polaganje prijemnog ispita. Nekada je taj bodovni minimum iznosio 10, prošle godine 20, a ove godine je 24 boda. Naime, bodovni minimum direktno utiče na broj kandidata što se vidi i iz činjenice da je prošle godine Odlukom Vlade bio obuhvaćen 451 kandidat a ove godine 281 kandidat iz redova boračke populacije koji će ostvariti pravo na upis po osnovu položenog prijemnog ispita.

A.M.