TUZLARIJE - BILTEN TK

23.07.2010.
Demant na saopštenje ˝FK Sloboda˝
˝FK Sloboda˝ nije dostavila dokaze o izmirenim obavezama

U povodu saopštenja Fudbalskog kluba «Sloboda» Tuzla, a u vezi sa Programom raspodjele sredstava za sport i tjelesnu kulturu iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2010. godinu u cilju objektivnog informisanja javnosti dužni smo ukazati na sljedeće:

«Sredstva za sufinansiranje sportskih kolektiva, odnosno za sport i tjelesnu kulturu iz Budžeta Tuzlanskog kantona dodijeljuju se putem Javnog poziva, kako to nalaže Zakon o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona.
Nažalost, jedan broj sportskih kolektiva na raspisani Javni poziv za dodjelu sredstva u 2010. godini nije dostavio valjanu dokumentaciju, odnosno nije ispunio formalne uslove.
To je bio slučaj i sa Fudbalskim klubom «Sloboda» Tuzla, koji nije dostavio dokaze o izmirenim obavezama po osnovu poreza i obaveznih doprinosa ili Sporazum sa nadležnim institucijama o načinu ispunjenja obaveza.
Imajući to u vidu članovi Komisije za raspodjelu sredstava i resornog Ministarstva su održali sastanke sa predstavnicima Fudbalskog kluba «Sloboda» Tuzla u toku procedure dodjele sredstava, a sve sa ciljem da se iznađe najbolje rješenje za ovu situaciju.
Nažalost, Fudbalski klub «Sloboda» nije bio u mogućnosti dostaviti potrebnu dokumentaciju zbog čega je odlučeno da se po Programu raspodjele, a na koji je Vlada Kantona saglasnost dala u četvrtak 22.07.2010. godine, dodijeli 950.000 KM, a da 50.000 KM ostane neraspoređeno. Za ova sredstva biće raspisan novi Javni poziv i to isključivo za kvalitetni sport, odnosno za sportske kolektive koji nisu obuhvaćeni prvim Programom. Vlada Tuzlanskog kantona i resorno Ministarstvo time su jasno pokazali želju i opredjeljenje da podrže Fudbalski klub «Sloboda « Tuzla.
Implikacije da su bilo kojem sportskom kolektivu sredstva dodijeljivana mimo kriterija i uslova koji su javno objavljeni i dobro poznati sportskim klubovima su zlonamjerni i ne mogu doprinjeti razvoju sporta u Tuzlanskom kantonu.
Bez obzira na to sigurni smo da, zahvaljujući dobroj koordinaciji svih zaimteresiranih subjekata i našim zajedničkim naporima, podrška Fudbalskom klubu «Sloboda « Tuzla iz Budžeta Tuzlanskog kantona u 2010. godini neće izostati.»

Komisija za ocjenu i odabir predloženih programa/projekata
i predlaganje raspodjele sredstava
sa potrošačke jedinice 24010003-tjelesna kultura i sport za 2010. godinu.