TUZLARIJE - BILTEN TK

20.03.2008.
Ulična rasvjeta i asfaltiranje u romskom naselju Škahovica


Na inicijativu predsjednika Udruženja građana „Evropski put Roma“ Tuzla, Mehmeda Mujića, načelnik Općine Gračanica, Nusret Helić sa saradnicima, poduzeo je niz aktivnosti na stvaranju uslova humanijeg življenja stanovnika romskog naselja Škahovica. U toku je postavljanje stubova ulične rasvjete, a priprema se realizacija projekta asfaltiranja dijela puta kroz ovo naselje.

-Razumijevanje i konkretna realizacija ovih projekata predstavljaju primjer pozitivnog odnosa lokalne vlasti prema pitanjima od životne važnosti za Rome. Prvi put u stotinu godina u ovom romskom naselju će biti izgrađen moderan put, što će stvoriti preduslove za humaniji život tridesetak romskih porodica iz Škahovice. Zahvaljujem se u ime Roma Škahovice i Gračanice načelniku Nusretu Heliću i njegovim saradnicima na razumijevanju i podršci – izjavio je inicijator ovih aktivnosti, Mehmed Mujić, predsjednik Udruženja Evropski put Roma Tuzla.

Slične aktivnosti na humanizaciji života Roma provode se, na inicijativu UG „Evropski put Roma“ i u drugim općinama Tuzlanskog kantona. Posebno se ističe Lukavac, gdje načelnik Dževad Mujkić ima dovoljno razumijevanja i daje podršku poboljšanju uslova života Roma na području ove općine.

Evropski put Roma Tuzla


Priredio(la): S.M.