TUZLARIJE - BILTEN TK

23.07.2010.
Dodijeljena sredstva za sufinansiranje ekoloških projekata


Ministrica za prostorno uređenje i zaštitu okolice u Vladi Tuzlanskog kantona Jadranka Miraščić potpisala je danas ugovore sa predstavnicima nevladinih organizacija, osnovnih i srednjih škola, kojima su nakon završene procedure javnog poziva odobrena sredstava za sufinansiranje ekoloških projekata.



Riječ je o namjenskim sredstvima koja se dodjeljuju neprofitnim organizacijama čija je djelatnost usmjerena na zaštitu i unapređenje okolice.

Na Javni poziv Ministarstva prijavile su se 63 nevladine organizacije sa ukupno 88 projekata. Stručna komisija koja je provodila proceduru utvrdila je da uslove i kriterije zadovoljavaju 33 nevladine organizacije sa 46 projekata. Za ove projekte izdvojeno je ukupno 50 000 KM. Minimalna sredstva odobrena po jednom projektu iznose 800, 00 KM, a maksimalna 1 500, 00 KM.

Danas su odobrena i finansijska sredstva javnim ustanovama osnovnim i srednjim školama također namijenjena za projekte iz oblasti ekologije. Ukupno 94 550, 13 KM dodijeljeno je školama koje su ispunile uslove propisane javnim pozivom koji je bio raspisan za dodjelu sredstava. Sredstva je dobilo pet gračaničkih škola i to: OŠ „Hasan Kikić“ OŠ „Druga osnovna škola“ i OŠ „Miričina“ te Mješovita srednja škola Gračanica i Gimnazija „Dr Mustafa Kamarić“.

Osim ovih sredstva su dodijeljena i JU Mješovita srednja škola Sapna i JU OŠ „Čelić“ Čelić.
Danas je naglašeno očekivanje da će realizacija ovih sredstava odnosno projekata doprinijeti poboljšanju uslova života građana odnosno podizanju kvaliteta životne sredine.


Odjeljenje za informisanje