TUZLARIJE - BILTEN TK

23.07.2010.
Vlada Tuzlanskog kantona
˝Stela˝ isknjižena po zakonu


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je upoznata sa Informacijom koju je pripremilo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, u saradnji sa Kantonalnom agencijom za privatizaciju i Kantonalnim pravobranilaštvom, u vezi sa Hotelom „Stela“ u Neumu.

Zahtjev za dostavljanje ove Informacije sa prijedlogom mogućih rješenja dostavio je Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona, s obzirom na to da je najavljena mogućnost da bi o ovom pitanju trebala raspravljati i Skupština kantona na narednom zasijedanju, a po zahtjevu Udruženja dioničara „Polihem„ DD Tuzla.

U Informaciji je data hronologija događanja u ovom slučaju započetog još 2000. godine.
S obzirom na to da je privatizacija hotela „Stela“ u nadležnosti Agencije za privatizaciju Federacije BiH, jer je ova imovina vlasništvo Federacije BiH, zatražena je informacija od ove Agencije.

U dokumentaciji koju je dostavila Federalna agencije, između ostalog, je navedeno da se kod Federalnog Ministarstva okoliša i turizma još uvijek vodi upravni postupak po žalbi Udruženja dioničara protiv Zaključka Agencije za privatizaciju FBiH kojim je u ponovljenom postupku odbačen prijedlog za obnovu postupka.

U vezi sa zahtjevom Udruženja dioničara „Polihem“ d.d. Tuzla za poništenje Rješenja Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona iz 2001. godine, kojim je Hotel „Stela“ isknjižen iz početnog bilansa i stavljen u pasivni podbilans, naglašeno je da je Ministarstvo ovo rješenje donijelo u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima i da danas nema zakonske mogućnosti za poništenje navedenog Rješenje.

S obzirom na to da se kod Federalnog Ministarstva trenutno vodi upravni postupak po žalbi Udruženja, o istoj stvari nije moguće vodi dva odvojena postupka. Uvažavajući činjenicu da je Hotel „Stela“ imovina Federacije BIH nadležnost za rješavanje problema u ovom slučaju imaju federalni organi vlasti.
Danas razmatrana Informacija bit će upućena Skupštini Tuzlanskog kantona.

Vezani tekst:
Traže poništenje rješenja kojim im je oduzeto vlasništvo nad ˝Stellom˝