TUZLARIJE - BILTEN TK

19.07.2010.
Zbrinuti svi uposlenici za čijim je radom prestala potreba u školama


Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona organizovalo je danas press konferenciju za medije na kojoj su prezentirani podaci o zbrinjavanja radnika za čijim radom je u cijelosti ili djelimično prestala potreba u ustanovama obrazovanja, kao i mogućnostima upošljavanja novih radnika u školskoj 2010/2011 godini.


-Po dostavljenoj dokumentaciji iz škola, u skladu sa kriterijima za iskazivanje prestanka i potrebe za radom, kantonalne komisije za zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, sačinjene od predstavnika sindikata, aktiva direktora i Ministarstva obrazovanja, ukupno su zbrinule 380 uposlenog nastavnog i vannastavnog osoblja iz svih škola općine Tuzlanskoh kantona, kazala je Mirzeta Hadžić Suljkić, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

U odnosu na prethodnu godinu ovaj broj je veći za 122 uposlena. Iskazana je potreba za većim brojem zbrinjavanja u osnovnim školama u odnosu na srednje, gdje se potreba zbrinjavanja uposlenih smanjila, što je uslovljeno brojem učenika. U odnosu na prethodnu školsku godinu broj učenika koji pohađaju osnovne škole je smanjen za 3000 dok je u srednjim broj učenika povećan za 2000.

Na današnjoj press konferenciji rečeno je da postoji potreba za nastavnicima engleskog jezika, ekonomske grupe predmeta, zatim iz oblasti elektrotehnike, građevine, kao i muzičkog obrazovanja.

I ove godine najviše uposlenih, koji su djelimično ili u cjelosti ostali bez pune norme, je iz općine Tuzla, a prema predmetnim oblastima i ove godine od ukupnog broja najviše je zbrinuto nastavnika razredne nastave i profesora bosanskoh jezika i književnosti, dok je najveći broj viška na punu normu za predmetne oblasti- Tjelesni odgoj i sport, Biologija – hemija, te Muzička i likovna kultura.

Danas prisutni predstavnici sindikata, Željka Vuković i Admir Terzić, izrazili su zadovoljstvo jer su zbrinuti svi uposlenici za čijim radom je u cjelosti ili djelimično prestala potreba u ustanovama obrazovanja.

Planirano je raspisivanje konkursa za primanje novog nastavnog osoblja. Za osnovne škole najveća potreba iskazana je za profesore razredne nastave i stranih jezika, a u srednjim za profesorima matematike i stručnih predmeta.

S.M.