TUZLARIJE - BILTEN TK

30.07.2010.
Vlada TK
Održan sastanak sa predstavnicima sindikata budžetskih korisnika


Na poziv premijera Tuzlanskog kantona Enesa Mujića danas je u Vladi Tuzlanskog kantona upriličen sastanak sa predstavnicima sindikata budžetskih korisnika, odnosno sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave.



Sastanak je održan u skladu sa Sporazumom koji su Vlada Kantona i Sindikati postigli u februaru ove godine, a kojim je precizirano da će razgovori o visini toplog obroka za period juli-decembar 2010. godine i isplati regresa biti nastavljeni najkasnije do 5. avgusta ove godine.

U cilju pripreme za ovaj sastanak sindikatima je nekoliko dana ranije dostavljena Analiza isplate plaća i naknada za prvih šest mjeseci 2010. godine te Izvještaj o Izvršenju Budžeta kantona za prvih pet mjeseci 2010. godine.

Navedena Analiza je pokazala da je u prvih šest mjesci ove godine za plaće i nakade budžetskih korisnika izdvojeno ukupno 105 415 190, 05 KM. U odnosu na planirani Budžet za plaće i naknade došlo je do prekoračenja od 3, 4 miliona KM.

Predstavnici sindikata budžetskih korisnika iznijeli su zahtjev Vladi Tuzlanskog kantona da se do kraja godine isplaćuje topli obrok od 8 KM i da se do kraja godine isplati regres od 400 KM. Narednih dana Vlada Tuzlanskog kantona će razmotriti zahtjev sindikata.

Inače, Sporazmom Vlade i Sindikata utvrđeno je da se za uposlene kod budžetskih korisnika u 2010. godini ne umanjuje osnovica za obračun plaća, da se u prvih šest mjeseci isplaćuje topli obrok od 7 KM, a da se za period juli-decembar visina toplog obroka i isplata regresa utvrde na bazi preostalih sredstava u Budžetu kantona za 2010. godinu planiranih za isplatu plaća i naknada, vodeći računa da ukupna masa sredstava za plaće i naknade bude na nivou izvršenja Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.


Odjeljenje za informisanje