TUZLARIJE - BILTEN TK

24.03.2008.
Premijer Mujić primio delegaciju NVO


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić danas je primio u radnu posjetu delegaciju nevladinih organizacija koju je predvodio Slaviša Prorok, menadžer projekta Centra za promociju civilnog društva (CPCD).



Cilj ovog sastanka je bio predstavljanje procesa institucionalne izgradnje partnerstva između vladinog i nevladinog sektora. Na sastanku je konstatovano da je Tuzlanski kanton već odavno ušao u proces aktivne saradnje i uključivanja nevladinih organizacija u pitanja javne politike. Vrlo je značajno što se budžetska sredstva za projekte nevladinih organizacija dodjeljuju na transparentan način, što je i jedan od zahtjeva koje je Evropska komisija dostavila Vijeću ministara BiH. Imajući ovo u vidu na sastanku je konstatovano da je Tuzlanski kanton već obavio veliki dio posla, te je predloženo da CPCD u saradnji sa drugim nevladinim organizacijama sačini Nacrt sporazuma o saradnji Vlade Tuzlanskog kantona i nevladinih organizacija. Premijer Mujić se složio s ovim prijedlogom te obećao da će Vlada Tuzlanskog kantona, nakon što primi Nacrt kao polaznu osnovu, u saradnji sa Savjetom za nevladine organizacije i pitanja mladih sagledati uslove za potpisivanje takvog sporazuma. Obostrani je interes da se dobra saradnja vladinog i nevladinog sektora u TK unapređuje.

Današnjem sastanku prisustvovali su i Slavica Bradvić-Hanušić, predsjednica Skupštine Referentne grupe (RG) Tuzla i Merima Habul-Bačić, koordinatorica RG Tuzla, kao i Fikreta Hajdarbegović, pomoćnik sekretara u Uredu Vlade Tuzlanskog kantona i Senad Ovčina, stručni savjetnik za pitanja nevladinih organizacija u Uredu Premijera TK.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona