TUZLARIJE - BILTEN TK

06.08.2010.
Potpisani ugovori o studentskim kreditima


U velikoj sali BKC-a Tuzla, danas je upriličena svečana ceremonija potpisivanja ugovora o studentskim kreditima između Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i studenata, nosioca ovog prava.

Ove godine iz Budžeta TK za namjenu kreditiranja studenata izdvojeno je 630.000 KM, koji su prema kriterijima dodjeljeni za 522 studenta. Godišnji iznos studentskog kredita je 1.200 KM.



Ispred Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade TK ugovore je potpisala ministrica, prof.dr. Mirzeta Hadžić-Suljkić.



- Osjećam radost i zadovoljstvo kad vidim salu punu mladih ljudi koji su po svojim rezultatima stekli uslove za jednogodišnju stipendiju. Smatramo značajnim dati podršku mladim ljudima jer je to najisplativija investicija. 115 studenata kredite je dobilo na osnovu svojih rezultata, u pitanju su nadprosječni rezultati, zatim 405 studenata dobilo je kredite na osnovu drugih kriterija, prije svega materijalnog stanja. Ovo su uglavnom nepovratna sredstva, a da li će ih studenti vraćati zavisi od njihovog uspjeha. Oni koji imaju prosjek iznad 9 su potpuno oslobođeni, oni koji imaju od 8, 5-9 vraćaju 10-20%. Na ovaj način želimo da motivišemo mlade ljude da uče i da njihovo znanje bude što kvalitetnije.

U ime studenta prisutnima se obratila Alma Jahić, magistar farmacije.



- Završila sam Farmaceutski fakultet. Kredit za nadprosječne studente dobila sam na račun ocjena iz četvrte godine. Ova kreditna sredstva su nam jako bitna jer omogućavaju studentima kvalitetniji način studiranja. U svoje ime, i u ime ostalih studenata zahvaljujem se Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade TK što su obezbjedili kredite i time nagradili rad i kvalitet studenata. Nadam se da će ova praksa biti nastavljena u budućnosti, jer lijepo je znati da studenti sa visokim prosjekom nisu zaboravljeni.



Za ove kredite mogli su konkurisati studenti Univerziteta u Tuzli i to za kategorije u oblasti nadprosječnih i studenti iz kategorije socijalno ugroženih porodica, a koji su na osnovu ranije utvrđenih kriterija ispunili potrebne uvjete i dostavli dokumentaciju za dodjelu kreditu.Uz određene benificije pojedinim studentima obezbjeđuje se mogućnost da u potpunosti budu oslobođeni vraćanja kredita pri čemu je osnovni uvjet da su redovni studenti, te da imaju određeni uspjeh u toku školovanja kada je u pitanju prosjek ocjena.Ostali studenti kredit vraćaju procentualno ovisno od ostvarenog prosjeka ocjena.

S.P.