TUZLARIJE - BILTEN TK

19.08.2010.
Održana 137. sjednica Vlade TK
Usvojen šestomjesečni izvještaj Kantonalne agencije za privatizaciju


Danas je održana 137. redovna sjednica Vlade TK na kojoj je, između ostalog, usvojen šestomjesečni izvještaj Kantonalne agencije za privatizaciju.



U prvih 6 mjeseci 2010. godine Kantonalna agencija za privatizaciju TK je radila na pripremi preduzeća za proces privatizacije. S tim u vezi provođene su aktivnosti oko pripreme početnih bilansa i programa privatizacije preduzeća koja još nisu privatizirana, te aktivnosti na analizi dostavljene dokumentacije i utvrđivanje potrebnih ispravki i dopuna po dostavljenim početnim bilansima stanja i programu privatizacije.
U izvještajnom periodu vršene su pripreme za donošenje odluka:
- Odluke o odobravanju korigovanog Programa privatizacije i Početnog bilansa preduzeća DD „Konjuh“ Kladanj. Odlukom je utvrđena vrijednost i struktura kapitala na način da u ukupnom kapitalu u iznosu od 7.319.030, 00 KM, državni kapital učestvuje sa 67%, dok privatni kapital učestvuje sa 33%, a kao metod prodaje utvrđen je metod neposredne pogodbe u velikoj privatizaciji.
- Odluke o odobravanju korigovanog Početnog bilansa stanja na dan 31.12.2009.godine preduzeća Rudnik krečnjaka „Vijenac“ d.o.o. Lukavac. Odlukom je utvrđen stopostotni državni kapital ukupne vrijednosti u iznosu od 14.763.671, 00 KM.

Također, vođene su aktivnosti na izradi rješenja za JKP „Komunalac“ Tuzla, JKP „Centarlno grijanje“ Tuzla, JKP „Pogrebne usluge“ Tuzla i JKP „Vodovod i kanalizacija“ Tuzla. Interesantno je napomenuti da nijedno od navedenih preduzeće nije dostavilo tražene ispravke i nedostajuću dokumentaciju, te su donesena rješenja kojim su odbijeni izmjenjeni početni bilansi stanja i program privatizacije. Na navedena rješenja preduzeća su putem Kantonalne agencije za privatizaciju uložila žalbe, koje su proslijeđene resornim ministarstvima.

Agencija je pripremala i sačinjavala potvrde i uvjerenja na zahtjev firmi kod kojih je postupak privatizacije okončan. Zahtjevi firmi za izdavanje potvrda uglavnom su se odnosili na identifikovanje imovine koja je bila obuhvaćena početnim bilansom u cilju ostvarivanja prava pred nadležnim organima.
Ovom prilikom podrcrtana je saradnja sa Agencijom za privatizaciju u FBiH, kao i saradnja sa općinskim službama za geodetsko, imovinsko pravne poslove, općínskim, kantonalnim i federalnim pravobranilaštvima. Većina traženih podataka odnosi se na identifikaciju nekretnina koje su bile obuhvaćene početnim bilansom stanja radi prenosa vlasništva sa državnog u vlasništvo privrednog subjekta, te identifikacije salda potraživanja od Federacije u pasivnom podbilansu početnog bilansa stanja preduzeća u cilju sačinjavanja baze podataka i dokazivanja po osnovu pokrenutih sudskih sporova od strane privrednih subjekata.

Izrada kratkih profila u svrhu pružanja inicijalnih podataka kupcima zainteresovanim za kupovinu imovine i državnog kapitala za preduzeća, RK Vijenac Lukavac, Rudnici nemetala Kladanj, Aida Tuzla, TTU Tuzla i Livnica čelika Tuzla bila je također aktivnost Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona.

Od ostalih aktivnosti može se izdvojiti praćenje izvršenja obaveza od strane kupaca po zaključenim ugovorima o kupoprodaji i vođenje postupaka pred sudovima i upravnim organima.

(Služba za informisanje)