TUZLARIJE - BILTEN TK

20.08.2010.
Potpisani ugovori za manifestacije kulture


Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona upriličilo je danas svečano potpisivanje ugovora sa korisnicima sredstava za tradicinalne manifestacije kulture na području Tuzlanskog kantona. Za ovu namjenu u 2010. godini iz Budžeta TK izdvojeno je 90.000, 00 konvertibilnih maraka i podržano je dvadeset manifestacija.



- Danas smo imali svečano potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava za manifestacije koje su tradicionalne i koje su od značaja za Kanton, gdje su sredstva institucijama doznačena u najmanjem iznosu od 1.000 i najvećem od 10.000 kovrtibilnih maraka koliko je dodijeljeno za mainfestciju „Kulturno umjetničko stvaralaštvo učenika“ u kojoj je po deveti put za redom, uključeno više od 20.000 učenika iz osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona. Svakako, tu su i manifestacije koje su takođe tradicionalne i obilježavaju jubileje ove godine, poput ”Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik” i likovna kolonija ”Breške”.Posebno mi je drago da su svojim sadržajima postali upočatljivi i „Pozorište mladih“ Tuzla koji sa svojim pozorišnim predstavama postaju prepoznatljivi u našem gradu i šire, istakla je ovom prilikom ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, prof.dr. Mirzeta Hadžić-Suljkić.



Ispred ovogodišnjih korisnika sredstava prisutnim se obratio i Muhamed Mujkanović kome su putem udruženja “Sevdalija” za obilježavanje pedesetogodišnjice umjetničkog rada dodjeljena sredstva u iznosu od 5.000 KM, ističući posebnu zahvalnost na prepoznavanju i podršci koja mu je pružena od strane Vlade Tuzlanskog kantona i resornog ministarstva.

Osim pomenutih, ovim sredstvima podržane su manifestacije „Treći festival sevdalinki“; „Dani monodrame“, „Vezeni most“, „TKT Fest“, „Dani kulture u Čeliću“, pjesnički memorijal „Avdo Mujkić“ Lukavac, književna manifestacija „Ikre“, likovna kolonija „Vršani“, „Tuzlanski ljetni institut“, „Dani BKC-a Tuzla“, “ Prva smotra dječijeg omladinskog folklora“, i druge.

Inače, putem Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Vlada TK svake godine podržava institucije kulture i manifestacije iz oblasti kulture. Prošle godine je bilo blizu četiri miliona maraka za institucije kulture, dok su ove godine sredstva smanjena za sedam posto u ukupnom iznosu. Najviše sredstava dobilo je Narodno pozorište u Tuzli, blizu milion maraka za aktivnosti i manifestacije, a ostale institucije u skladu sa svojim programima.

MINISTARSTVO OBRAZOVANJA,
NAUKE, KULTURE I SPORTA TK