TUZLARIJE - BILTEN TK

20.08.2010.
Vlada Tuzlanskog kantona
710.000 KM za podršku razvoja Kantona


Vlada Tuzlanskog kantona dala je jučer saglasnost na Odluku Ministarstva obnove, razvoja i povratka TK o utvrđivanju programa, uslova i kriterija za raspodjelu sredstava za podršku razvoju Kantona.

U cilju pružanja podrške razvoju Tuzlanskog kantona planirana je raspodjela sredstava u ukupnom iznosu od 710.000 KM. Ukupan iznos sredstava bit će raspoređen prema namjeni i to:

292.000 KM za subvencioniranje kamata za mala i srednja preduzeća,

270.000 KM za certificiranje firmi,

70.000 za subvencioniranje kamata za obrt, 45.000 KM kao podrška udruženjima inovatora i inovatorima.

Za podršku drugim udruženjima planirano je 21.000 KM, dok je za podršku programima za osnivanje udruženja tradicionalnih starih obrta planirano 12.000 KM.

Ovom Odlukom precizirani su i kriteriji za raspodjelu naprijed navedenih sredstava.

298.000, 00 KM za projekte iz oblasti zaštite okolice

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost i na Odluku o odobravanju sredstava privrednim društvima u javnom i privatnom vlasništvu koja imaju sjedište, obavljaju djelatnost i implementiraju projekte na području Tuzlanskog kantona, a koja su kandidovala projekte iz oblasti zaštite okolice radi dodjele sredstava.

Prema ovoj odluci, kada su u pitanju društva u privatnom vlasništvu ukupno je raspoređeno 150.000 KM od čega izdvajamo iznose od 13.000, 00 KM za “Trgotranšped export-import“ d.o.o. Čelić i „4 MA“ d.o.o. Čelić i to za Uređenje odvoda otpadnih voda i kanalizacije i pristupnog puta na objektu benzinske pumpe u cilju smanjenja zagađenja životne okolice, odnosno Izradu kanalizaciono-odvodne mreže u cilju smanjenja zagađenja životne okolice i unapređenja efikasnosti rada firme.

Kada su u pitanju javna preduzeća Vlada je dala saglasnost za raspodjelu sredstava u ukupnom iznosu od 148.000 KM. Ovom Odlukom po 30.000, 00 KM dodijeljeno je JP “Komus” Gračanica, JKP “Regionalni centar za upravljanje čvrstim otpadom” Tuzla, JKP „Čistoća“ Čelić, te JP „Komunalac“ Gradačac. 28.000, 00 KM dodijeljeno je JP „Karaula“ Kladanj.

Sredstva iz ove odluke bit će izdvojena sa budžetske pozicije namjenskih sredstava iz ekoloških naknada.

458.180 KM za materijalno zbrinjavanje ugroženih

U cilju materijalnog zbrinjavanja ugroženih Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku o utvrđivanju programa, uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava planiranih za materijalno zbrinjavanje ove kategorije stanovništva. Prema današnjoj Odluci 250.000 KM je planirano za sufinansiranje troškova električne energije u izbjegličkim naseljima, te 208.180 KM za finansiranje troškova nabave uglja za izbgeglička naselja i najugroženije prognaničke porodice u individualnom smještaju.

Sredstva predviđena za sufinansiranje troškova električne energije u izbjegličkim naseljima moći će koristiti sva lica pod uslovom da su smještena u izbjegličkim naseljima rekonstruisanim i adaptiranim za potrebe raseljenih lica i povratnika i kućama holandske vlade na području našeg kantona, pod uslovom da se radi o licima koje imaju priznat status izbjeglice u BiH, raseljenog lica u BiH ili povratnika, da su iskazali namjeru za povratkom, da su vratili tuđu imovinu koju su privremeno koristili, te podnijeli zahtjev za povrat vlastite imovine, kao i da nisu primili pomoć u rekonstrukciji, dovoljnu da zadovolji odgovarajuće standarde o minimumu stambenih uslova.

Sredstva predviđena za finansiranje troškova nabave uglja moći će koristiti lica pod uslovom da su smješteni u izbjegličkim naseljimaadaptiranim za potrebe raseljenih lica i povratnika, kućama holandske vlade i drugim vidovima individualnog smještaja na području TK, ako ispunjavaju slijedeće kriterije: da se radi o licu koje ima priznat status izbjeglice iz BiH, raseljenig lica u BiH ili povratnika, da su iskazali namjeru za povratkom, da su vratili tuđu imovinu koju su privremeno koristili, te podnijeli zahtjev za povratom vlastite imovine, kao i da nisu primili pomoć u rekonstrukciji, dovoljnu da zadovolji odgovarajuće standarde o minimumu stambenih uslova.

Na osnovu navedenih kriterija odabir korisnika izvršit će naldežne općinske službe, a Ministarstvo obnove, razvoja i povratka TK će posebnom odlukom definirati količine uglja po izbjegličkim naseljima i individualnom smještaju po općinama.

OSTALE ODLUKE

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Prijedlog Ministasrstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK za imenovanje privremenih školskih odbora u JU OŠ „Sladna“ Srebrenik, JU OŠ „Brčanska Malta“ Tuzla, JU OŠ „Bukinje“ Tuzla, JU OŠ „Kiseljak“ Tuzla, JU OŠ „Podrinje“ Mihatovići – Tuzla i JU OŠ „Solina“ Tuzla. Naime, navedenim privremenim Školskim odborima mandat ističe 20.08.2010. godine i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK je objavilo oglas za nominiranje i izbor kandidata člana Školskog odbora iz reda osnivača u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona. Kako bi škole imale finkciju upravljanja do okončanja procedure imenovanja Školskih odbora potrebno je bilo imenovati privremene školske odbore.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK za raspisivanje Javnog oglasa na nominiranje i izbor kandidata člana Školskog odbora iz reda osnivača i to za šest osnovnih i jednu srednju školu sa područja našeg kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku kojom se odobravaju finansijska sredstva u iznosu od 1.000, 00 KM Ministarstvu za obnovu, razvoj i povratak Tuzlanskog kantona, na ime nabavke računarske i druge kancelarijske opreme za potrebe ministarstva.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na dvije Odluke Ureda za internu reviziju kojim se odobravaju sredstva u iznosu od 2.800 KM za nabavku računarske opreme i 2.000 KM za nabavku licenci potrebnih za rad Ureda.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku o usmjeravanju neplanirane donacije u Budžet Tuzlanskog kantona za 2010. godinu. Ovom Odlukom odobreno je usmjeravanje neplanirane donacije u iznosu od 16.270, 00 KM, dodijeljene od strane Međunarodne osnovne škole „Bosna-Sema“ Sarajevo, za adaptaciju prostora JU OŠ „Mejdan“ Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona je na lični zahtjev razriješila Minku Kurtović sa dužnosti predsjednice Nadzornog odbora RTV TK.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Rješenje o imenovanju privremenog Upravnog odbora JU „Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona“, i to u sastavu predsjednik Anto Iljkić, te članovi Mujo Imamović, Selma Smajlović, Sadina Pavlović i Biljana Nišandžić.

(Služba za informisanje)