TUZLARIJE - BILTEN TK

25.03.2008.
Međunarodni aerodrom Tuzla
Prvi let sredinom juna?


Tuzlanski aerodrom bi mogao biti otvoren sredinom juna ove godine, unatoč činjenici da do tog datuma menadžment ove luke mora obaviti još mnogo posla. Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Enver Jukanović jučer nam je rekao da bi do sredine godine trebalo razgraničiti pozicije Aerodroma sa Oružanim snagama BiH, možda i deminirati određene dijelove koje je američka vojska označila opasnim, dobiti certifikate, ugovoriti aviolinije i kupiti dodatnu opremu.

Iako je po sljednji let na Međunarodnom aerodromu Tuzla obavljen još davnog 30. novembra 2006, kada je zbog magle u Sarajevu avion iz Tripolija za slijetanje izabrao Tuzlu, kod Jukanovića optimizma ne nedostaje:

- Nadam se da ćemo sve poslove uspjeti završiti do juna, te da ćemo sredinom tog mjeseca uspostaviti prvu avioliniju. Danas u Tuzlu dolazi ekspertni tim Ministarstva odbrane BiH s kojim bi trebalo da dogovorimo razgraničenje aerodromskih površina nakon čega ćemo postaviti žičanu ogradu koja će taj prostor odvojiti od površina u vlasništvu OSBiH. Nakon toga ćemo vidjeti za koju vrstu protivpožarne zaštite ćemo dobiti dozvolu. Zanima nas da li će to biti za sedmu ili petu kategoriju. Podsjećam da je boeing 737-800 referentni avion za koji ćemo pokušati dobiti dozvolu za protivpožarnu zaštitu.

Sa sadašnjih 20 zaposlenih u tuzlanskoj zračnoj luci namjeravaju broj ljudi uvećati za još 23 radnika, što će biti dovoljno za jednu radnu smjenu. Novi radnici će ići na školovanje u centar za obuku kadrova na jedan bh. aerodrom (najvjerovatnije Međunarodni aerodrom Sarajevo). Samo za postavljanje žičane ograde, proširenje odlazno/dolaznih terminala i rekonstrukciju spojnice piste će trebati oko 300.000 maraka.

- Od federalne Vlade ćemo za nabavku navigacione opreme dobiti 830.000 maraka. Čuo sam i da taj novac Vlada, ipak, neće usloviti suvlasništvom u Aerodromu, ustvrdio je Jukanović.

Primopredaja nekadašnje vojne baze Orao (Aerodrom Tuzla) koja je prije rata bila pod kontrolom JNA, a u posljednjih desetak godina američke vojske, izvršena je 30. novembra 2006. Međutim, bh. civilne vlasti su u nju ušli tek 30. juna 2007.

(Dk.OMERAGIĆ - Oslobođenje)