TUZLARIJE - BILTEN TK

25.08.2010.
Održan jednodnevni seminar za direktore i saradnike osnovnih i srednjih škola


Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlankoskog Kantona organiziralo je jednodnevni seminar za direktore osnovnih i srednjih škola i saradnike (pedagoge, sekretare i finansijske zaposlenike).

Seminar je upriličen povodom početka nove školske i nastavne godine, 2010/2011 koja na području Tuzlanskog Kantona počinje 01.09.2010. godine, a obrađene teme su iz tri tematske oblasti :
- Aktivnosti vezane za početak školske 2010/2011 godine,
- Radno zakonodavstvo u ustanovama obrazovanja,
- Finansiranje ustanova obrazovanja.

Kada je riječ o aktivnostima vezanim za početak školske 2010/11 godine, posebna pažnja skrenuta je na odgojnu komponentu u ustanovama obrazovanja, kao i profesionalnu orjentaciju u osnovnim i srednjim školama.

Naime, cilj ovoga seminar je u predstojećoj školskoj godini obezbijediti davanje većeg značaj odgojnoj koponenti i radu sa roditeljima, gdje će se prije svega, pažnja usmjeriti na održavanje temtskih roditeljskih sastanaka koji će se realizirati u saradnji sa pedagozima škola, razrednim nastavnicima i roditeljima.

Pored odgojne komponente poseban značaj mora se posvetiti profesionalnoj orijentaciji koja je do sada bila zastupljena u vidu profesionalnog informisanja, a ne usmjeravanja. Naime, osnovna zadaća profesionalne orijentacije, kao i obaveza je adekvatno praćenje sklonosti, sposobnosti, talenata i afiniteta učenika osnovnih i srednjih škola, kako bi njihovo dalje obrazovanje bilo usmjereno spram njihovoh interesovanja, ali i pomoć roditeljima i učenicima u odabiru zanimanja, spram potreba i tržišta rada.

Osim odgojne komponente i profesionalne orijentacije iz oblasti aktivnosti vezanih za nastavu u školskoj 2010/2011 godini, prisutni su još jednom upoznati sa organizacijom nastave u V razredu devetogodišnje osnovne škole, novim nastavnim planovima i programima za VII razred devetogodišnjeg obrazovanja, za VII razred devetogodišnje osnovne škole za slušno oštečene učenike, odgojno-obrazovnim i rehabilitacijskim radom sa učenicima umjerene, teže i teške mentalne retardacije, i nastavnim planom i programom islamske vjeronauke za I i II razred srednje škole, evidencijom i dokumentacijom, odnosno preuzimanjem dnevnika rada i matičnih knjiga, spiskom odobrenih udžebenika u školskoj 2010/2011 godini, programom osnovnog odgoja i obrazovanja učenika s autističnim poremećajima, te organizacijama maturskih večeri.

Iz oblasti radnog zakonodavstva i radnih odnosa na današnjem seminaru govoreno je o zbrinjavanju zaposlenika za čijim radom je prestala potreba, prijemu novih zaposlenika, odlazku u penziju, formiranju 40 satne radne sedmice i prekovremenom radu i ugovorima za prijem zaposlenika, a kada je u pitanju finansiranje ustanova obrazovanja, prisutni su upoznati sa planiranjem i izvršenjem Budžeta

Osim ovoga, današnji seminar je imao cilj da prisutne informiše o procedurama i načinu realizacije kapitalnih ulaganja obezbjeđenih iz sredstava kapitalnih izdataka i sredstava koncesija gdje je za ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja obezbjeđeno oko 570.000, 00 KM u ukupnom iznosu, koja će se realizirati na osnovnu programa koji donsi Vlada Tuzlanskog Kantona.

Ovim programom obuhvaćeno je 30 osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog Kantona, gdje su prioriteti usmjereni prema završetku izgradnje ranije započetih objekata, rekonstrukciji centralnog grijanja i nabavci učioničkog namještaja.

Predavači na seminaru upriličenom za direktore osnovnih i srednjih škola i saradnike(pedagoge, sekretare i finansijske zaposlenike), bili su ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, prof.dr. Mirzeta Hadžić Suljkić, sekretar Ministarstva, gospodin Hadže Kurtović, pomoćnice ministrice za obrazovanje i nauku i ekonomsko-finansijske poslove, mr. Mersija Jahić i mr. Jasminka Kurević, šefica Inspekcije za obrzovanje, Svjetlana Pejić i stručni savjetnici Pedagoškog zavoda Tuzla, gospođa Ankica Grgić-Mišković i gospodin Rober Onodi.

Seminaru su prisustvovali predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Tuzlanskog Kantona, kao i OSCE-a, Ured u Tuzli.


MINISTARSTVO OBRAZOVANJA,
NAUKE, KULTURE I SPORTA TK