TUZLARIJE - BILTEN TK

25.03.2008.
Delegacija Vlade TK u posjeti Srebreniku


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić, ministar finansija Sead Bećirović, ministar za industriju, energetiku i rudarstvo Sehudin Ograšević i ministar za rad i socijalnu politiku Faruk Vikalo danaas su na poziv načelnika općine Srebrenik Osmana Suljagića boravili u radnoj posjeti ovoj općini.



Razgovarano je o saradnji općine Srebrenik i Vlade Tuzlanskog kantona na projektima koji imaju strateški značaj za ovu općinu.

To se prvenstveno odnosi na izgradnju fiskulturne dvorane u blizini druge osnovne škole u Srebreniku, podršku proširenju kapaciteta u nekoliko privrednih subjekat, sanaciju lokalne deponije, izgradnju loklanih vodovoda i kanalizacije te rekonstrukciju pojedinih dionica regionalnih puteva.

Načelnik općine Srebrenik je istakao da je, imajući u vidu da je značajan broj ovih projekata već započet i da počinje i građevinska sezona, neophodno kapitalna ulaganja iz budžeta Tuzlanskog kantona što prije učiniti operativim.

Premijer Mujić je izrazio zadovoljstvo što je upriličen ovaj susret na kojem se dominantno razgovaralo o novim radnim mjestima i upošljavanju. Pri tome je, prema riječima Premijera, općina Srebrenik prema Vladi Kantona postavila vrlo realne zahtjeve.

„Projekti koji se tiču izgradnje fiskulturne dvorane, sanacije lokalne deponije, lokalnog vodovoda i kanalizacije“ sigurno će biti realizirani u ovoj godini. Zbog određenih, trenutnih budžetskih ograničenja, dio sredstava bit će vrlo brzo operativan, a drugi dio će najvjerovatnije biti realizovan u drugoj polovici 2008. godine“ rekao je premijer Mujić.
Kada je upitanju podrška privrednim projektima resorni ministar je istakao da i ove godine Vlada Tuzlanskog kantona izdvaja značajna sredstva za podršku kako javnim odnosno državnim tako i privatnim preduzećima.

„Jedan od osnovnih uslova za podršku tim projektima jeste upravo ono što nude privrednici iz Srebrenika, a to su nova radna mjesta“. istakao je ministar Ograšević naglasivši da je vrlo važno da privrednici koji apliciraju za sredsta iz kantonalnog Budžeta maksimalno ozbiljno shvate potrebu poštivanja svih procedura, koje se prilikom dodjele ovih sredstava provode. Tako će se izbjeći situacije da firme sa dobrim projektima, zbog određenih proceduralnih pogrešaka, ne zadovolje uslove javnog poziva odnosno kriterije koje je Vlada utvrdila, istakao je ministar Ograšević.

Komentarišući dva vrlo značajna projekat koja općina Srebrenik sa privrednicima želi realizovati, a to su izgradnja Hladnjače i Klaonice ministar Bećirović je istakao da privrednike koji pokreću ovako velike i vrijedne projekte treba podržati i da je više modela te podrške koje treba iskoristiti. Osim već spomenutih podsticaja kroz ministarstvo industrije odnosno podsticaja koje realizuje Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, tu su i sredstva od privatizacije koja će biti plasirana kao kreditna sredstva pod vrlo povoljnim uslovima, istakao je ministar finansija u Vladi Tuzlanskog kantona.



Delegacija Vlade Kantona danas je u pratnji domaćina obišla nekoliko privrednih subjekata koji će u ovoj godini proširiti svoje proizvodne kapacitete i na taj način otvoriti nova radna mjesta.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona