TUZLARIJE - BILTEN TK

26.03.2008.
U organizaciji Upravnog odbora Kantonalne privredne komore
Održana tematska sjednica o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja


Upravni odbor Kantonalne privredne komore Tuzla organizovao je tematsku sjednicu na temu: “Rasprava o nacrtu Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine prema obračunatim a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine”. Sjednici, koja je održana u Direkciji rudnika “Kreka” d.o.o. Tuzla, uz članove Upravnog odbora Komore i predsjednika Skupštine Komore, prisustvovali su predstavnici RMU Banovići, RMU Đurđevik i “Kreka” Tuzla.

U raspravi o nacrtu navedenog Zakona, istaknuto je kako je za konsolidaciju rudnika uglja u Federaciji Bosni i Hercegovini, potrebno 788 miliona KM. Imajući u vidu da se radi o veoma visokom iznosu sredstava, rudnici uglja u FBiH nisu u mogućnosti obezbjediti sredstva te je, kako je istaknuto, neophodna podrška Vlade FBiH. Naglašeno je da prestrukturiranje rudnika uglja predstavlja najznačajniju aktivnost u narednom periodu, kako za rudnike tako i za energetski sektor Bosne i Hercegovine u cjelini. Bez prestrukturiranja veći broj rudnika ne bi mogao opstati. Došlo bi do smanjenja proizvodnje, pada zaposlenosti i pogoršanja socijalnog statusa jednog dijela stanovništva, a nove investicije i povećanje proizvodnje ne bi bili mogući. Učešćem Vlade FBiH u planiranom procesu rješavanja finansijskih obaveza rudnika, stvaraju se preduslovi za nastavak aktivnosti procesa prestrukturiranja i modernizacije u rudnicima.

Predstavnici tri rudnika koji na prostoru Tuzlanskog kantona uz Termoelektranu Tuzla predstavljaju navjeće privredne generatore, kako je zaključeno na sjednici, bezrezervno podržavaju nacrt Zakona, uz zahtjev za urgentno upućivanje u parlamentarnu proceduru. Kako je zaključeno, sve primjedbe i sugestije koje su iznesene na sjednici, biće dostavljene Predstavničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto na sjednici, poznati su o ovom procesu stavovi "Elektroprivrede BiH" kao i zaključak Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od jula 2007. godine a na osnovu razmatranja Izvještaja o realizaciji Akcionog plana za prestrukturiranje elektroenergetskog sektora Bosne i Hercegovine i Federacije BiH. Naime, parlament FBiH - Predstavnički dom, podržava aktivnosti Vlade FBiH sadržane u razmatranom Izvještaju, koji obuhvata pitanje od vitalnog interesa za FBiH i državu BiH, a po pitanju restrukturiranja i razvoja elektroenergetskog sektora i restrukturiranje i modernizaciju rudnika uglja u FBiH, kao osnove za razvoj privrede i drugih sektora društva.