TUZLARIJE - BILTEN TK

09.09.2010.
Vlada TK
Prodaja Rudnika krečnjaka Vijenac ne smije opteretiti kantonalni budžet


Vlada Tuzlanskog kantona razmatrala je zahtjev Kantonalne agencije za privatizaciju o zauzimanju stava u vezi sa zahtjevom koji je u svojoj ponudi za kupovinu Rudnika krečnjaka Vijenac iznijela partnerska grupa koju čine Fabrika cementa Lukavac i Camis Madencilik A.S. Istanbul.

Naime, ova grupa je uz ponudu tražila da se obezbijedi potpisivanje ugovora o reprogramiranju dugova koje Vijenac ima po osnovu doprinosa, zatim obezbjeđenje reprogramiranja dugova Vijenca po osnovu koncesija, deminiranje zemljišta u okviru eksploatacionih polja, ispod i uz žičaru te da prodavac preuzme obavezu da u cijelosti izvrši izmirenje eventualnog duga Rudnika koji nastane iz sudskih sporova koje su pokrenuli radnici radi potraživanja po kolektivnim ugovorima.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Izjašnjenje Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u vezi sa ovim zahtjevima.
U izjašnjenju je navedeno da su Ministarstvo i RK Vijenac okončali aktivnosti u vezi sa potpisivanjem sporazuma o reprogramiranju dugova po osnovu doprinosa, da je definisan i reprogram obaveza po osnovu koncesionih naknada te otpis zakonskih zateznih kamata.

Također je navedeno da će se Vlada i Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzlanskog kantona maksimalno angažovati na kandidovanju projekata deminiranja, s obzirom na to da se značajan dio sredstava za ove namjene obezbjeđuje iz donacija.

Kada su u pitanju eventualne obaveze po osnovu sudskih sporova koje su pokrenuli radnici ovo pitanje nije u nadležnosti prodavca odnosno Vlade kantona i, navedeno je u izjašnjenju, Vlada ne može preuzeti obaveze izmirenja eventualnog duga privrednog Društva po ovom osnovu. Izražena je spremnost resornog Ministarstva da se maksimalno angažuje u cilju prevazilaženja ovog problema.

Obavezana je Agencija za privatizaciju Tuzlanskog kantona da u nastavku razgovora o prodaji Rudnika krečnjaka Vijenac ne preuzima bilo kakve finansijske obaveze za Budžet Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): A.M.